Maj 28, 2020

Vakuf u Islamskoj kulturi i civilizaciji, te islamu općenito zauzimao veoma važno mjesto. Kao prilog pomenutoj tvrdnji može se uzeti činjenica da su najbolje lokacije i najproduktivnije nekretnine ustvari nekada bile vakufske i usljed izuzimanja i svojevrsne otimačine su prešle u vlasništvo drugih ili su Božijom voljom i često predanošću ljudi koji su brinuli o njima ostali u vlasništvu Islamske zajednice. Jedan od gradova koji je bio posebno bogat vakufima je svakako grad Bihać.

Prijedorski džemat Čaršija-Stari Grad je zasadio je više od dvije tone krompira na 11 dunuma zemlje u Raškovcu, u okviru projekta vrijednog oko 8.000 KM.

U Čaršijskoj džamiji u Prijedoru je u utorak, 7.4.2020. godine, na noć Lejletu-l-Berata održan po prvi put u ovim vanrednim okolnostima Mevlud koji je išao LIVE / UŽIVO a koji se mogao pratiti na stranici džemata Čaršija - Prijedor.

U prostorijama Medžlisa IZ Bihać danas je održan sastanak novoformiranog Odbora ovog medžlisa u svrhu organizovanije podrške džematlijama/građanima u gradu Bihaću i ublažavanja krize izazvane pandemijom koronavirusa a na osnovu zaključaka Savjeta Muftijstva bihaćkog i uputstava Rijaseta IZ u BiH.

Mali su postotci onih koji u svijetu rade ono što vole i koji uprkos značajnih godina radnog iskustva ne posustaju, već kao da još jače i aktivnije djeluju kako se skala njihovog radnog vijeka približava kraju radne karijere. U ovaj opis se odlično uklapa Mujo-ef. Ćehić, imam u džematu Bosanska Otoka, Medžlis IZ Bosanska Krupa.

Subota, 07.03.2020. - U velikoj sali Muftijstva bihaćkog održana je druga redovna sjednica Skupštine Medžlisa IZ Bihać.

07.03.2020. - U prostorijama Medzlisa IZ Velika Kladuša održana je Izvještajna skupština Medžlisa IZ Velika Kladuša.

U Islamskom kulturnom centru u Bužimu upriličena je redovna godišnja izvještajna Skupština Medžlisa IZ Bužim. Pored delegata i članova izvršnog odbora Skupštini je prisustvovao i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i sekretar muftijstva Sabahudin-ef. Begić.

Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Bihać od sada nudi besplatno Savjetovalište za brak i porodicu koje u širem smislu podrazumijeva: individualno, predbračno, bračno, porodično i savjetovanje o vjerskim pitanjima.

Tokom proteklih 450 godina islama u Velikoj Kladuši ovaj grad je prošao kroz razna turbulentna vremena i velike izazove. Nakon svakog teškog perioda uspio se je osloboditi okova i napraviti značajne iskorake ka dobru.

Stranica 1 od 3
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H