Avgust 12, 2020

Džemat Jezerski-Dijelovi koji djeluje pri Medžlisu IZ Bosanska Krupa je jedan od džemata koji brojnim aktivnostima na poučavanju i učenju Božije knjige ulaže značajnu energiju i sredstva.

Ovogodišnja višednevna vjersko-kulturna manifestacija "Musalla 2020", koja je trebala biti tradicionalno održana u Sanskom Mostu, otkazana je zbog pogoršanja situacije uzrokovane korona virusom.

Naši medžlisi i džemati na razne načine, koristeći brojne metode nastoje motivisati naše džematlije da svoj  život usklade prema učenjima Kur'ana, hadisa i časnog dini-islama.

Sedam dana je trajala akcija okopavanja krompira kojeg je Medžlis IZ Bosanski Petrovac posijao na parceli od 4 dunuma u džematu Rašinovac.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić zajedno sa svojim saradnicima posljednju džumu u ovom mjesecu ramazanu je klanjao u Bosanskoj Krupi, gdje je u Gradskoj džamiji održao hutbu i predvodio džuma-namaz.

Vakuf u Islamskoj kulturi i civilizaciji, te islamu općenito zauzimao veoma važno mjesto. Kao prilog pomenutoj tvrdnji može se uzeti činjenica da su najbolje lokacije i najproduktivnije nekretnine ustvari nekada bile vakufske i usljed izuzimanja i svojevrsne otimačine su prešle u vlasništvo drugih ili su Božijom voljom i često predanošću ljudi koji su brinuli o njima ostali u vlasništvu Islamske zajednice. Jedan od gradova koji je bio posebno bogat vakufima je svakako grad Bihać.

Prijedorski džemat Čaršija-Stari Grad je zasadio je više od dvije tone krompira na 11 dunuma zemlje u Raškovcu, u okviru projekta vrijednog oko 8.000 KM.

U Čaršijskoj džamiji u Prijedoru je u utorak, 7.4.2020. godine, na noć Lejletu-l-Berata održan po prvi put u ovim vanrednim okolnostima Mevlud koji je išao LIVE / UŽIVO a koji se mogao pratiti na stranici džemata Čaršija - Prijedor.

U prostorijama Medžlisa IZ Bihać danas je održan sastanak novoformiranog Odbora ovog medžlisa u svrhu organizovanije podrške džematlijama/građanima u gradu Bihaću i ublažavanja krize izazvane pandemijom koronavirusa a na osnovu zaključaka Savjeta Muftijstva bihaćkog i uputstava Rijaseta IZ u BiH.

Mali su postotci onih koji u svijetu rade ono što vole i koji uprkos značajnih godina radnog iskustva ne posustaju, već kao da još jače i aktivnije djeluju kako se skala njihovog radnog vijeka približava kraju radne karijere. U ovaj opis se odlično uklapa Mujo-ef. Ćehić, imam u džematu Bosanska Otoka, Medžlis IZ Bosanska Krupa.

Stranica 1 od 4
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H