Maj 31, 2020

Muftija Kudić na centralnoj mevludskoj svečanosti Medžlisa IZ Bosanska Krupa

U velikoj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi u subotu, 16.11.2019. godine, upriličena je centralna mevludska svečanost za Medžlis IZ Bosanska Krupa.

Pored muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića na ovoj svečanosti su prisustvovali i načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović, glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Hazim-ef. Muzaferović, brojni imami, džematlije iz svih krupskih džemata i veliki broj građana Bosanske Krupe.

Nakon uvodnog odlomka iz Kur'ana časnog kojeg je proučio hafiz Numan-ef. Bajrić, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Hazim-ef. Muzaferović, koji se zahvalio muftiji Kudiću, načelniku Halitoviću, te brojnim građanima koji su došli na ovu svečanost. On je također u nekoliko riječi naglasio značaj obilježavanja ovakvih svečanosti, te istakao da je Medžlis IZ Bosanska Krupa i do sada mnogo pažnje posvećivao obilježavanju mjeseca u kojem je rođen posljednji Božiji Poslanik, a.s.

Raznovrsni program koji se sastojao od ilahija koje je izvodio hor imama Medžlisa IZ Bosanska Krupa i hor porodice Duraković (Sin i kćerke Amel-ef. Durakovića koji dugi niz godina izvode ilahije i prigodne programe). Izabrane mevludske odlomke svojim iznimno melodičnim glasovima su interpretirali Muhamed-ef. Begić i Damir-ef. Redžić.

U toku programa prisutnima se prigodnim obraćanjem obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On se zahvalio glavnom imamu i rukovodstvu Medžlisa IZ Bosanska Krupa na organizaciji ovakve svečanosti, te im zaželio još mnogo uspjeha u radu i djelovanju. Muftija je govorio o Muhammedu, a.s., i njegovom sunnetu, čija se važnost ogleda u mnogim životnim okolnostima. Život u skladu sa Poslanikovim, a.s., sunnetom je život protkan ljubavlju, poštovanjem, zalaganjem za dobro i razumijevanjem ljudi! – istakao je muftija Kudić.

Na kraju je ašere proučio Bahrudin-ef. Redžić, a završnu dovu Senahid-ef. Harčević i time je završena centralna rebi'u-l-evvelska svečanost Medžlisa IZ Bosanska Krupa.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Srijeda, 20 Novembar 2019 23:13
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H