Maj 31, 2020

U džamiji Fethija održana centralna mevludska svečanost i dodijeljena priznanja

Tradicionalnim mevludskim programom kojeg su izveli imami Medžlisa IZ Bihać i polaznici mekteba džemata Fethija, u petak, 8.11.2019. u džamiji Fethija u Bihaću održana je centralna mevludska svečanost Medžlisa IZ Bihać povodom 12.rebi'u-l-evvela, dana rođenja Muhammeda, a.s.

 Veliki broj džematlija iz svih džemata Medžlisa IZ Bihać su prisustvovali ovom događaju, a posebno je primjetno bilo prisustvo velikog broja mladih ljudi.

Na samom početku prisutnima je izrazio dobrodošlicu i uputio srdačne selame Abdul-Aziz-ef. Nuspahić, imam džamije Fethija, a potom su prigodan program izveli imami Medžlisa i djeca, polaznici mekteba džemata Fethija. Nizali su se mevludski spjevovi, salavati, ilahije i kaside, kao i uzdasi i lijepe emocije kod prisutnih u džamiji.

Nakon toga se prisutnima obratio glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić, koji je izrazio svoje zadovoljstvo ovim događajem i osvrnuo se na značaj učenja Muhammeda, a.s., za svakog čovjeka, te naglasio da je Muhammed, a.s., inspiracija svima onima koji se trude da budu pozitivni, da budu pozitivna promjena u svojoj kući, kao bračni partneri, kao roditelji i na kraju zaključio: "Svi smo mi spremni da detektujemo tuđe nedostatke i probleme, ali je važno da se zapitamo koliko smo mi lično odradili ono što je do nas u onom segmentu u kojem egzistira naša odgovornost. Biti najbolji u onom što radimo je naša vjerska obaveza i ako se potrudimo da to i postignemo, velika promjena će nastupiti i u društvu u kojem djelujemo i živimo."

Potom je glavni imam prozvao ovogodišnje dobitnije Plakete i Priznanja Medžlisa IZ Bihać za najbolje muallime u mektebskoj 2018/2019. godini i uručio im prigodna priznanja. Najbolji muallim u mektebskoj 2018/2019. je Nihad-ef. Imširović (džemat Kamenica), dok je drugoplasirani Adis-ef. Skalić (džemat Bakšaiš) i trećeplasirani Nazif-ef. Horozović (džemat Brekovica). Glavni imam je čestitao dobitnicima i poželio im još mnogo uspjeha u njihovom muallimskom radu u narednom periodu.

Klanjanjem jacije namaza kojeg je predvodio Mudžahid-ef. Štulanović završen je svečani program posvećen 12. rebi'u-l-evvelu 1441. godine.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Srijeda, 20 Novembar 2019 23:28
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H