Maj 31, 2020

Mjesec mevluda u džematima Bosanske Krupe

Mjesec mevluda je prigodnim mevludskim svečanostima kroz učenje Kur'ana, mevluda, ilahija, i slušanje predavanja obilježen je u Medžlisu Islamske zajednice Bosanska Krupa.

Nakon centralne mevludske svečanosti za Medžlis IZ Bosanska Krupa koja je upriličena 16.11.2019. godine, nizali su se mevludi po krupskim džematima. U džematu Mahmić Selo održan je prigodan mevludski program, a vaz-i nasihat je kazivao Amir-ef. Mehić, profesor u medresi „Džemaludin-ef. Čaušević. Također, istu noć nakon jacije namaza održan je fantastičan mevludski program u džematu Jezerski-Dijelovi gdje je mevludski vaz kazivao mr. Suad-ef. Mahmutović, a imami Medžlisa su zajedno sa mektebskim polaznicima izveli program. Ovaj džemat je imao još jednu mevludsku svečanost u mesdžidu Crnkići-Ramići uz izuzetno dobru posjetu i sa lijepim programom.

Također, poseban mevlud je održan i u džematu Jesenica, koji nema stalnog imama i veoma mali broj džematlija. U tom džematu se klanja džuma namaz, a predvode je prof. Hadis-ef. Harčević i Ramo-ef. Muzaferović, imam u penziji. Na inicijativu ove dvojice imama i uz svesrdnu podršku njihovih kolega imama održan je mevlud u tom džematu i na takav način se nije dala prekinuti tradicija obilježavanja mevluda u ovom džematu, ali i drugim džematima gdje je veliki odliv stanovništva.

Bogat program u Gradskoj džamiji u Bosanskoj Otoci

Bogat mevludski program je realizovan i u Bosanskoj Otoci. Tradicionalno u ovom džematu mevludska svečanost je događaj prvog reda u cijelom džematu, a to pokazuje puna džamija džematlija, pedesetak djece učesnika, veliki broj imama i gostiju iz drugih džemata, poseban gost predavač...itd.

Vrijedni imam ovog džemata Mujo-ef. Ćehić je u nekoliko riječi sublimirao tu posebnu noć u njegovom džematu i izjavio:

"Bila je to prelijepa večer, baš kao nekad na mevludima ispunjena džamija vjernicima iz svih otočkih džemata pa i šire, ozarena lica roditelja, osmijeh zadovoljstva na licima prisutnih, svečano, baš za ovu priliku obučena djeca, a u mihrabu uz našeg musafira prof. dr. Muharem efendiju Štulanovića bijelile su se ahmedije glavnog imama Hazim ef. Muzaferovića, ali i ostalih otočkih imama našeg hafiza Numana ef. Bajrića imama džemata Ljusina i imama susjednih nam džemata Voloder i Bešići Said ef Mustafića i Damir ef. Redžića. Mahsus s Badića u zijaret Bosanskoj Otoci došao je i Adis ef. Mahmić. Program je započeo naš hafiz Numan ef. učenjem Kur'ana, nakon čega se skupu obratio glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa, a potom su glavnu riječ preuzeli najmlađi polaznici mekteba bosanskootočke gradske džamije koji su izveli program. Njihova izvedba nam je kazala zorno koliko vole svoju vjeru, svog Poslanika, svoju džamiju i mekteb. Na kraju nam se veoma nadahnutim predavanjem koje se uistinu nije smjelo propustiti obratio naš musafir doktor Muharem ef Štulanović. Svaka riječ dukata mu vrijedna. Nakon toga predsjednik džematskog odbora Mirsad Komić sa članom odbora Elvirom Kajtezovićem te džematlijama Ademom Komićem i hadži Himzom Kajtezovićem svim polaznicima uručio je po jednu knjigu i mektebsku torbicu. Večer je završena promocijom knjige "Taj čudesni Kur'an" i jacija namazom.Bila je to prelijepa večer, baš kao nekad na mevludima ispunjena džamija vjernicima iz svih otočkih džemata pa i šire, ozarena lica roditelja, osmijeh zadovoljstva na licima prisutnih, svečano, baš za ovu priliku obučena djeca, a u mihrabu uz našeg musafira prof. dr. Muharem efendiju Štulanovića bijelile su se ahmedije glavnog imama Hazim ef. Muzaferovića, ali i ostalih otočkih imama našeg hafiza Numana ef. Bajrića imama džemata Ljusina i imama susjednih nam džemata Voloder i Bešići Said ef Mustafića i Damir ef. Redžića. Mahsus s Badića u zijaret Bosanskoj Otoci došao je i Adis ef. Mahmić. Program je započeo naš hafiz Numan ef. učenjem Kur'ana, nakon čega se skupu obratio glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa, a potom su glavnu riječ preuzeli najmlađi polaznici mekteba bosanskootočke gradske džamije koji su izveli program. Njihova izvedba nam je kazala zorno koliko vole svoju vjeru, svog Poslanika, svoju džamiju i mekteb.
Na kraju nam se veoma nadahnutim predavanjem koje se uistinu nije smjelo propustiti obratio naš musafir doktor Muharem ef Štulanović. Svaka riječ dukata mu vrijedna. Nakon toga predsjednik džematskog odbora Mirsad Komić sa članom odbora Elvirom Kajtezovićem te džematlijama Ademom Komićem i hadži Himzom Kajtezovićem svim polaznicima uručio je po jednu knjigu i mektebsku torbicu. Večer je završena promocijom knjige "Taj čudesni Kur'an" i jacija namazom. "

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Srijeda, 22 April 2020 02:05
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H