Januar 28, 2021

Medžlis IZ Prijedor: Centralna mevludska svečanost i promocija knjige o Muhammedu, a.s.

U izuzetno lijepom ambijentu memorijalnog centra "Čarakovo" u sklopu stručnog seminara za imame Medžlisa IZ Prijedor održana je promocija knjige "Muhammed - Poslanik mira usred sukoba civilizacija" autora Juana Cola, a u prijevodu istaknutog novinara INN Preporod mr. Mirnesa Kovača. Promotori ove knjige pored autora su bili prof. dr. Rifet Šahinović i Mustafa Bećirović, direktor izdavačke kuće Kupola.

"Kada sam čitao ovu knjigu bio sam iznimno sretan, ali isto toliko i tužan. Danas promoviramo knjigu koja na veoma upečatljiv način govori o Poslaniku mira, gdje se o Poslaniku islama kao protagonisti mira govori na najljepši način. Sa druge strane, tužan sam jer jednu ovakvu knjigu nije napisao musliman. Zašto muslimani ne žive u skladu sa potrebama podneblja i vremena u kojem žive i ne iščitavaju znakove tog vremena ako žele bitisati u tom vremenu." - poručio je promotor prof. dr. Rifet Šahinović.

Prevodilac Kovač je u svome izlaganju istakao prednost ove knjige nad drugim knjigama sire - životopisa Muhammeda, a.s., te naglasio da se radi o unikatnoj materiji utemeljenoj na izvorima islama.

"Brojne knjige sire su prevedene na bosanski jezik. Vrlo interesantne knjige na veoma dojmljiv način su napisali neki naši autori. Ono što se može generalno zamjeriti kada su u pitanju prijevodi jeste da je fokus autora tih knjiga bio isključivo na vojne pohode. Kao da Muhammed, a.s., nije ništa drugo radio osim što je išao u vojne pohode. I ne mora nužno značiti da su vojni pohodi značili rat ili sukob. Žao mi je što je u tim knjigama Muhammed, a.s., militiziran. Autor ovog djela je čovjek koji govori više stranih jezika, istaknuti je naučnik i napisao je jedno izuzetno kvalitetno štivo sadržano u ovoj knjizi." - rekao je Kovač.

Na kraju promocije se obratio i izdavač Mustafa Bećirović koji se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i istakao nekoliko važnih karakteristika ove knjige.

"Drago mi je što nas je na ovom časnom mjestu, gdje počivaju naši šehidi, okupila ljubav prema Poslaniku, a.s. Nekada smo nažalost primorani da objašnjavamo ljudima šta Muhammed, a.s., nije bio mnogo više od toga da im objasnimo ko je bio i šta je radio. Muhammed, a.s., je bio čovjek svijeta u svijetu. Danas ima mnogo knjiga o islamu i o Muhammedu, a.s., ali ovakve knjige koji govore o Muhammedu, a.s., kao protagonisti mira su nama danas ovdje prijeko potrebne." - poručio je Bećirović.

Centralna mevludska svečanost u džematu Čarakovo

Uz poštivanje epidemioloških mjera u džematu Čarakovo održana je svečanost povodom rođenja pejgambera Muhammeda, a.s.. "Radosni smo sto smo zavrsili aktivnosti uređenja dzamije i bas večeras u čast Poslanikovog rođenja u lijepom džamijskom ambijentu slušali milozvučno učenje mevludi-šerifa od strane imama sa područja Medžlisa IZ Prijedor." - istakao je na početku mevluda Huso-ef. Jašarević, imam u džematu Čarakovo. Nakon Huse-ef. obratio se i glavni imam Medžlisa IZ Prijedor mr. Husein-ef. Velić, a po okončanju prigodnog programa u izvedbi prijedorskih imama prisutnima se sa vaz-i nasihatom obratio prof.dr. hafiz Rifet ef. Šahinović, koji je govorio o posebnostima Muhammeda, a.s., koje je on imao, a koje neophodno treba posjedovati svaki musliman koji živi u našem vremenu.

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on Nedjelja, 22 Novembar 2020 01:24
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H