Juli 08, 2020

Dan šehida - Centralno obilježavanje na mezarju Humci u Bihaću

Danas su u svim medžlisima muftijastva bihaćkog kao i u cijeloj našoj domovini upriličeni brojni programi obilježavanja Dana šehida. Na šehidskim mezarjima i u džamijama su proučene hatme, jasini i dove, i upriličen j obilazak šehidskih mezara i bajramovanje sa šehidskim porodicama.

Centralnoo obilježavanje Dana šehida za muftijstvo bihaćko upriličeno je na šehidskom mezarju Humci u Bihaću. Imami Medžlisa IZ Bihać su proučili Jasin i kratke sure, a muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je proučio dovu. Potom su imami Medžlisa IZ Bihać proučili i hatmu pred duše naših šehida.

Nakon dove koju je proučio, prigodnim obraćanjem se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je istakao da je odluka o ustanovljenju Dana šehida historijska za naš narod, jer svake godine su šehitluci na Dan šehida puniji i omladina je sve više prisutna što nam daje nadu da šehidi i njihova žrtva neće biti zaboravljena.

„Mi smo danas ovdje došli da proučimo Fatihu i Jasin i da poručimo da Bosna i Hercegovina ima sinove i kćeri koji vole svoju vjeru i ovu zemlju. Naša je trajna obaveza zbog generacija koji dolaze da stalno posjećujemo šehitluke. Jer, mi ćemo proći, ali bosanski šehidi ostaju da budu trajna opomena za sva pokoljenja“ – poručio je muftija Kudić.

On je također istakao pojedine odlike šehida koji se bore za istinu i koji svojim očima prije same smrti vide svoj šehadet.

"Šehidi se bore za istinu i tu istinu svjedoče, dok drugi na bojnom polju vide pogibiju i naša bosanska zemlja svjedočiti će njihovo padanje na tle i herojstvo koje su pokazali."

Pored muftije, glavnog imama i imama, ovom obilježavanju su prisustvovale porodice šehida, predstavnici boračkih organizacija, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i ministri u Vladi USK, te gradonačelnik grada Bihaća Šuhret Fazlić i drugi predstavnici društvenog i političkog života USK.

„Dan šehida i odnos prema ovom danu, ali i općenito prema porodicama šehida i boračkoj populaciji, oblikuje našu društveni kurs i to hoćemo li zaboraviti šta su ovi hrabri ljudi dali za svoj narod i domovinu ili ćemo se zauvijek prisjećati najboljih sinova Bosne i Hercegovine.“ istakao je gradonačelnik Bihaća.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Ponedjeljak, 25 Maj 2020 15:19
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H