Februar 25, 2021

Muftija bihaćki na obilježavanju 28. godišnjice od zločina nad Bošnjacima naselja Alići i Ekići u Bosanskom Novom

U noći sa 22. na 23. juni 1992. godine tridesetak naoružanih vojnika srpske nacionalnosti ušlo je u naselja Alići i Ekići, koji su udaljeni oko 10 km od centra grada Bosanskog Novog. Pri tome su iz kuća istjerali sve stanovnike tih naselja, potom razdvojili djecu i žene na jednu, a muškarce na drugu stranu i od tada se traga za posmrtnim ostacima 27 nevino ubijenih muškaraca ova dva naselja.

Kako se sve to odigralo prisjeća se i Nevza Alić, čiji je svekar i suprug i značajan broj njene rodbine bio među tih 27 ubijenih Novljana.

"Došli su u selo, istjerali su nas iz naših kuća, nas žene i djecu su razvojili od muškaraca. Njih su tukli i zlostavljali, a njihove krike, plač i jauke smo vrlo dobro čuli, jer smo bili udaljeni svega deset metara od njih. Potom su nas šezdeset četvoro u dva traktora sproveli u Bosanski Novi, a kasnije smo čuli šta se desilo sa muškarcima koji su ostali. Nažalost, poubijani su na ovom lokalitetu." - ističe Nevza Alić

Bekir-ef. Alić je te večeri bio odsutan iz svoga sela. Kada je došao nadomak svoje kuće čuo je da se nešto neobično dešava. Božijom odredbom do njega nisu došli i uspio se spasiti, ali njegova sjećanja su i danas nakon 28 godina svježa. Traga za ocem, bratom i sinom od sestre, te za svojim rođacima, prijateljima i komšijama.

"Teško je se svaki put vratiti i moram priznati da su sjećanja svježa bez obzira što godine odmiču. Teško nam je što su ti ljudi, naši očevi, braća, sinovi, prijatelji i komšije ubijeni, što su njihova tijela negdje odvezli i nismo došli do njih da ih dostojanstveno ispratimo sa ovog svijeta i klanjamo im dženazu. Radimo ono što možemo, a to je da našoj djeci prenesemo šta se ovdje desilo u nadi da se to nikada njima ne desi." - poručio je Bekir-ef. Alić

Tim povodom se svake godine upriliči obilježavanje ovog gnusnog zločina. Imami Medžlisa IZ Bosanski Novi prouče Jasin, kelime-i tevhid, te se prigodnim obraćanjima obrate vjerski i politički predstavnici Bošnjaka Muftijstva bihaćkog, Medžlisa IZ Bosanski Novi, te općine Bosanski Novi i predstavnici žrtava. Tako je bilo ove godine, ali zbog pandemije i mjera donesenih od nadležnih institucija za okupljanje na otvorenom prostoru, nije bio proučen kelime-i tevhid.

Prvo se prisutnima obratio Samir-ef. Ahmić, glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi koji je izrazio svoje žaljenje i suosjećanje sa porodicama ubijenih, te dovom Gospodara svjetova zamolio da olakša porodicama, a da našu pobijenu braću nagradi statusom šehida i vječnim džennetom.

Zatim se prisutnima ispred porodica ubijenih obratio Bekir-ef. Alić koji je istakao da je sudski proces protiv odgovornih u ovom slučaju na samom kraju i da u narednom periodu možemo očekivati presude. Nakon toga se obratio Selim Ekić, potpredsjednik Skupštine opštine Bosanski Novi, a potom se prigodnim obraćanjem prisutnim obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

"28 godina Bošnjaci ovog prostora čekaju pravdu; čekaju presude znanim zločincima koji su izvršili ovaj svirepi zločin, a pogotovo čekaju kada će pronaći posmrtne ostatke svojih najmilijih. Ovo je minimum što se porodicama mora osigurati." - istakao je muftija Kudić, te poručio da je krajne vrijeme da se osiguraju jednake šanse za sve građane Bosanskog Novog pri zapošljavanju i u ostvarivanju drugih prava koja Bošnjaci danas ne mogu ostvariti.

Tužilaštvo Bosne i Hercegvine je podiglo optužnicu protiv 12 osoba koje se sumnjiče da su počinili ovaj svirepi zločin. Prema informacijama koje imaju porodice iz Suda BiH, zbog izbijanja pandemije koronavirusa suđenje je obustavljeno, ali do konačne presude je ostalo malo vremena, te se nadaju da će uskoro biti donesena i presuda zločincima. Jedan od zločinaca, koji je pobjegao u Srbiju, a u dokumentima se vodi kao vođa zločinačke grupe je Milenko Karlica. On je nedostupan organima gonjenja Bosne i Hercegovine, iako su organi Bosne i Hercegovine uputili zahtjev srbijanskom tužilaštvu za procesuiranje dotičnog, ali se do dana današnjeg na tom slučaju ništa uradilo nije.

Ono što ohrabruje jeste da je veliki broj svjedoka pristao da svjedoči u korist tužilaštva pri tome ne želeći nikakav status zaštićenog svjedoka, kao što je slučaj sa Nevzom Alić koja se nada osuđujućoj presudi i Božijoj pravdi na budućem svijetu, ali ono što posebno žalosti porodice ubijenih jeste da se među svjedocima odbrane nalazi nekolicina Bošnjaka, koji nisu bili na licu mjesta, niti su vidjeli šta se dogodilo, a svojim svjedočenjem žele ostvariti neku beznačajnu materijalnu korist i pomoći ubicama da im kazne budu manje ili da izbjegnu pravdu. Taj čin tih neljudi koji formalno pripadaju našem narodu ustvari samo dolijeva so na ranu porodicama i svima onima koji su preživjeli stravičan zločin u naseljima Alići i Ekići u općini Bosanski Novi.

© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H