Septembar 19, 2020

Muftija Kudić obišao mekteb u džematu Kamenica - Muslići u Bihaću

Mektebska nastava na području jedanaest medžlisa Muftijstva bihaćkog je počela kao i ostatku naše domovine u subotu, 12. septembra 2020. godine.

Tim povodom je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u pratnji glavnog imama Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehića obišao mekteb džemata Kamenica – Muslići koji već dugi niz godina ostvaruje najbolje rezultate pri Medžlisu IZ Bihać, ali i na višim nivoima takmičenja u Islamskoj zajednici. Dočekao ih je vrijedni imam ovog džemata Nihad-ef. Imširović, koji je u nekoliko navrata, shodno rezultatima postignutim kroz mektebsku nastavu, biran za najboljeg muallima Medžlisa IZ Bihać.

Muftija se ovom prilikom obratio polaznicima mekteba čestitajući im što su upisali mekteb i zaželio im mnogo uspjeha u mektebskoj i školskoj nastavi, te njima i njihovim roditeljima se zahvalio na povjerenju kojeg njeguju prema Islamskoj zajednici i džematu.

„Svim našim učenicima i polaznicima mekteba čestitam početak nove školske i mektebske godine. Roditeljima poručujem da budu podrška i učenicima i muallimima/nastavnicima. Iskoristite vaš boravak u mektebu da usvojite osnove vaše vjere i da provedete lijepe i ugodne trenutke sa vašim prijateljima i muallimom. Lijepe uspomene iz mekteba se nose kroz cijeli život. “ – istakao je muftija Kudić.

Glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić je zahvalio muftiji Kudiću na posjeti mektebu koji pripada Medžlisu IZ Bihać te je iznio detalje o mektebskoj nastavi na području Medžlisa IZ Bihać i očekivanja od ove mektebske godine.

"U skladu sa uputstvom Uprave za vjerske poslove, Medžlis IZ Bihać je poduzeo koje su imale za cilj da se što spremnije krene u realizaciju mektebske nastave. Nakon uspješno provedenih priprema u 32 naša džemata je 12. septebra počeo upis  novih polaznika. Ovaj proces se odvija u specifičnim okolnostima koje su uzrokovane koronavirusom. U svim našim mektebima na snazi je primjena svih epidemioloških mjera, a na osnovu informacija koje dobijamo sa terena imamo razloga za zadovoljstvo odzivom djece i povjerenjem koje nam ukazuju roditelji polaznika mekteba i to nam ulijeva svojevrsni optimizam da će ovaj proces teći željenim putem." – istakao je Mensur-ef. Ćehić.

Nihad-ef. Imširović je iskoristio priliku i u ime džemata i djece se zahvalio muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću i glavnom imamu Mensur-ef. Ćehiću na posjeti i na izboru baš njegovog mekteba za posjetu pri otvaranju nove mektebske godine. On je podijelio svoja mualimska iskustva i naglasio najvažnije pretpostavke za uspješnu mektebsku nastavu.

„Pročitao sam negdje na društvenim mrežama objavu jednog kolege koji je konstatovao da su veoma male šanse da omladina pronađe pravi put bez pohađanja kvalitetne mektebske nastave. Potpuno se slažem s tom tezom i na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u radu kao imama smatram da je najvažniji posao jednog imama upravo rad sa djecom u mektebu. Ne žalim truda na putu da djecu naučim osnovama vjere i da im kroz razne sadržaje ponudim ispravno viđenje života, te da ih uputim na one vrijednosti bez kojih se čovjek ne bi mogao zvati čovjekom. Poseban je izazov biti učitelj/muallim u ovom vremenu pandemije gdje je potrebno primijeniti sve epidemiološke mjere koje se traže od nas, a sa druge stane ponuditi kvalitetan pristup mektebskoj nastavi. To jeste svojevrsna otežavajuća okolnost, ali može svakako biti i izazov da uspješno odgovorima zahtjevima koji su stavljeni pred nas.“ – poručio je Nihad-ef. Imširović.

Koliko je važan odgojno-obrazovni proces iz perspektive učenja islama nam je poručeno i u posljednjoj čestitki muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića koju je uputio povodom početka nove školske i mektebske godine u kojoj je konstatovao sljedeće:

„Raduje nas dolazak blagoslovljenog trenutka kada našu djecu ispraćamo iz naših domova u školske i mektebske klupe. Naše škole i mektebi su iznimno draga mjesta Bogu Svevišnjem i kada ispraćamo djecu ka hramovima nauke budimo svjesni da su oni u okrilju Božijem i Njegovom zadovoljstvu, bez obzira na školu i naučnu disciplinu koju pohađaju. Sve ono što je opštekorisno je i Bogu drago i On zato nagrađuje.“

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Ponedjeljak, 14 Septembar 2020 17:23
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H