Oktobar 29, 2020

Mevlud za Lejle-i berat iz Čaršijske džamije Prijedor prenošen uživo

U Čaršijskoj džamiji u Prijedoru je u utorak, 7.4.2020. godine, na noć Lejletu-l-Berata održan po prvi put u ovim vanrednim okolnostima Mevlud koji je išao LIVE / UŽIVO a koji se mogao pratiti na stranici džemata Čaršija - Prijedor.

U Mevludskom programu koji je išao uživo su učestvovali: Asmir-ef. Bajrektarević, Benjamin-ef. Hodžić, Hasan-ef. Kovačević, Mirza-ef. Alkić i Evelin-ef. Mujanović.

Na samom početku se obratio Omer-ef. Redžić, imam Čaršijske džamije u Prijedoru. On je poručio da za vjernika ne postoje vanredne okolnosti, jer je vjernik stalno u socijalnom kontaktu u misaonom i emotivnom smislu i u svakoj situaciji nađe svoj put. Najavio je učesnike programa i zaželio svima koji su pratili taj program dobro zdravlje i svako dobro.

Imami su izveli nekoliko prelijepih ilahija, interpretirali su mevludske spjevove, citirali produhovljene tekstove i na takav način učinili ovaj program posebno zanimljivim.

Prigodnu beratsku besjedu je kazivao Husein-ef. Velić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor. On je govorio o tome da je srce vjernika uvijek vezano za džamije, što posebno dolazi do izražaja u ovim danima kada smo zbog sveukupne situacije uskraćeni obavljanju naših zajedničkih namaza. Preporučio je da svoje domove u kojima boravimo pretvorimo u naše džamije i mjesta na kojima se Allahu, dž.š., obraćamo. Pozvao je na vlastito preispitivanje u ovoj mubarek noći i na pokajanje za sve ono što smo učinili. Posebno je naglasio važnost da se čovjek sačuva mržnje, jer je Bog obećao da će oprostiti svima osim onima koji se mrze. Izrazio je nadu da ćemo naše naredne aktivnosti ponovo održavati u našim džamijama.

"Reakcije ljudi koji su gledali su veoma pozitivne i kako smo dobili informacije ovo je jedini kompletan mevludski program sa predavanjem koji je na noć Berata održan na našem Muftijstvu u ovim okolnostima izolacije." -ističe Omer-ef. Redžić, imam Čaršijske džamije u Prijedoru.

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Četvrtak, 09 April 2020 16:57
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H