Oktobar 29, 2020

Jezerski-Dijelovi: Održan predbajramski program i promocija Škole hifza i tedživda

Džemat Jezerski-Dijelovi koji djeluje pri Medžlisu IZ Bosanska Krupa je jedan od džemata koji brojnim aktivnostima na poučavanju i učenju Božije knjige ulaže značajnu energiju i sredstva.

Prije 15 dana u ovom džematu je održana prigodna svečanost hatmi, a u subotu, 25.7.2020. godine je održana promocija četiri polaznika škole hifza ovog džemata koju vodi vrijedni imam Muhamed-ef. Begić. Ovaj povod je iskorišten da bude i predbajramsko druženje, ali i podsjećanje na brojne vrijednosti naše časne vjere.

"U džematu Jezerski-Dijelovi sam imam već petnaest godina. Do sada smo imali 15 generacija koje smo izveli na hatmu, 169 djece... Ove godine je njih 12, hvala Bogu, dalo hatmu. Uvidjevši da mnoga djeca koja daju hatmu mogu i više od onoga što su do sada usvojili, u dogovoru sa nadležnim sam pokrenuo Školu hifza i tedžvida, gdje je već četiri polaznika naučilo Amme džuz napamet i mi svakako idemo dalje."- rekao nam je Muhamed-ef. Begić.

Ovo je bila prilika da se promovira Škola hifza i tedžvida, te da se pozovu i druga djeca da budu dio ove uspješne priče. Tim povodom su polaznici Škole proučili suru Jasin i dijelove Amme džuza, te se na najbolji način predstavili prisutnim džematlijama. Ramić Faruk i Tarik, te Begić Harun i Ahmed su bili ti vrijedni polaznici Škole hifza koji su dobili brojne čestitke i poklone, te veliko priznanje od gostiju i uleme.

Nakon dijela programa kojeg su izveli polaznici Škole hifza i tedžvida, prisutnima se kao poseban gost ovog džemata obratio Nezim-ef. Halilović - Muderris, dugogodišnji rukovodilac Ureda za hadž Islamske zajednice u BiH. On je u svom obraćanju govorio o važnosti bogobojaznosti, pogotovo za mlade ljude, ma gdje se oni nalazi i kroz kakve sve okolnosti prolazili.
"Riječi Muhammeda, a.s.:"Boj se Allaha gdje god da si" nam daju smjernicu kojom putanjom treba svaki vjernik hoditi. To je ta sigurna, bezbijedna i u konačnici uspješna putanja kojom se trebamo kretati. Haram je nekada privremeno sladak, ali dugoročno gorak, kao što je bogobojaznost nekada privremeno gorka, ali dugoročno je slast i zadovoljstvo i Allaha i ljudi." - poručio je uvaženi Nezim-ef. Halilović Muderris.

Zbog pogoršane situacije sa pandemijom koronavirusa i nemogućnost da se osigura primjena propisa ukoliko bi svi prisustvovali, brojni koji su htjeli doći nisu bili u prilici. S toga su se organizatori potrudili i kompletan program prenosili uživo putem zvanične džematske Facebook stranice, što je svakako doprinijelo da ovaj program prate brojne džematlije i u dijaspori i svi koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati.

Na kraju programa polaznicima Škole hifza i tedžvida su uručene diplome i pokloni, hafiz Dževad-ef. Šahinović je proučio ašere, a Senahid-ef. Harčevic proučio dovu. Svojim prisustvom ovaj događaj je uveličao i glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Hazim-ef. Muzaferović, te imami iz drugih džemata. Moderatorica programa je bila nekadašnja učenica mekteba Lamija Ramić.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Srijeda, 29 Juli 2020 15:30
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H