Oktobar 27, 2020

Džemal-ef. Ljubijankić ispraćen u zasluženu penziju

Okončanje radnog vijeka i dan kada se ljudi opraštaju od svojih radnih kolektiva predstavlja posebno emotivan trenutak. U tih nekoliko minuta, prema riječima direktnih aktera, sažme se kompletan radni vijek, sjeta na dane koje su prošli i prisjećanje svih onih posebno upečatljivih momenata. Kako je to izuzetno emotivan trenutak za samu osobu koja se ispraća u penziju, tako je emotivan i za radne kolege, saradnike, džematlije, te porodicu i prijatelje.

Jedan izuzetno vrijedan imam, predan svojoj misiji, sa zapaženim rezultatima u mektebskoj nastavi, organizaciji džemata i drugim džematskim aktivnostima je Džemal-ef. Ljubijankić, dosadašnji imam džemata Liskovac, Medžlis IZ Cazin, koji je ispraćeni u zasluženu penziju.

U džematu Liskovac, program je upriličen nakon džuma namaza. Džumu-namaz je predvodio i hutbu održao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je u toku hutbe istakao da je život svakako prolazan, ma koliko čovjek živio, ali da je pravo bogatstvo života kada ga čovjek ispuni hajirli djelima. Mnoga djela će zauvjek ostati iza Džemal-ef. Ljubijankića. Njegova porodica, džematlije i Islamska zajednica u cjelini će ga uvijek spominjati po dobru. – poručio je muftija Kudić.

Glavni imam Medžlisa IZ Cazin Said-ef. Mujakić je istakao da o životu i djelu Džemala ef. najbolje govore njegova djela i ugled koji je prvenstveno kao čovjek, ali i imam izgradio u svom okruženju, kako kod džematlija tako i kod svojih radnih kolega. Svojom smirenošću, staloženošću, pravednošću i blagim pristupom prema drugima, osvojio je srce svakog ko je imao priliku da ga upozna.  

Džemal-ef. je uručen prigogan poklon i čestitke za sve ono što je u svom radnom vjeku uradio. On se zahvalio muftiji, glavnom imamu, kolegama, a posebno svojim džematlijama s kojima je dijelio sve životne izazove. Istakao je da je džemat Liskovac jedan od najkvalitetnijih džemata, ali i džemata čije džematlije znaju cijeniti trud i zalaganje sviju koji na bilo koji način ostave trag u džematu. Poželio je puno uspjeha mladom i perspektivnom imamu Belmin-ef. Bajriću, koji će u narednom periodu obnašati dužnost imama džemata Liskovac.

Iz biografije:

Džemal-ef. Ljubijankić je rođen 1957. godine u Ljubijankićima pored Cazina. Nakon završene osnovne škole upisuje Gazi Husrev-begovu medresu koju završava 1977. godine. Prvo radno iskustvo stiče u džematu Zborište, Medžlis IZ Bužim i u tom džematu ostaje do 1989. kada prelazi u džemat Liskovac u kojem je dočekao i penziju. Tokom svoga radnog vijeka izveo je na desetine generacija koje je poučio osnovama vjere, kur'anskom pismu i kvalitetnom učenju Kur'ana Časnog. Ono po čemu će ga pamtiti njegove džematlije je svakako njegov milozvučni glas, s kojim ih je pozivao svakim danom na namaz. Pored toga je bio ljubitelj i pisane riječi, pa su njegovi poučni i vrijedni vazovi i hutbe sve napisane ostale iza njega.

Oženjen je Nurfija-hanumom i s njom je stekao četvoro djece s kojima se posebno ponosi.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Nedjelja, 06 Septembar 2020 15:29
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H