Oktobar 27, 2020

Upriličen ispaćaj u penziju Munir-ef. Gračića

„Da se opet vratim na početak sedamdesetih opet bih upisao medresu i da se vratim na kraj sedamdesetih opet bih izabrao da budem imam. Bez obzira što nas život nije milovao, ipak sam siguran da iza sebe ostavljam djela koja će mi biti ponos i čast na ovome svijetu, a nagrada na ahiretu.“ – ovim riječima se od svog džemata u kojem je službovao skoro 32 godine oprostio Munir-ef. Gračić, imam džemata Vinica, Medžlis IZ Bihać.

Zvaničan ispraćaj kojeg je Medžlis IZ Bihać priredio za ovog vrijednog imama je svakako prilika da se oda poštovanje prema njemu i njegovom radu, ali i da se evociraju uspomene na sve ono što je taj imam prošao sa svojim džematom, kolegama i ljudima općenito.

Glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić je u svom obraćanju istakao da je s Munir-ef. Gračićem kao imam i kao glavni imam uvijek imao odličnu saradnju. Zapravo, naglašava glavni imam, ne poznajem nekoga ko je s njim imao nekih nesuglasica, jer se radi prije svega o karakternom čovjeku koji se sa svim životnim izazovima suočavao mirno, staloženo i sa mnogo osjetljivosti, što su mnogi njegovi saradnici, a džematlije posebno, iznimno cijenili.

Jedan od njegovih učenika i džematlija, a sada predsjednik Medžlis IZ Bihać prof. Samir Bećirspahić se obratio i veoma emotivno se prisjetio nekih momenata sa Munir-ef. koje on lično pamti, a koje će mu vječno ostati u sjećanju. Radi se, ističe prof. Bećirspahić, o čovjeku koji se nije štedio za opće dobro, koji nije razmišljao o svom komoditetu kada se radi o opštem interesu. Sjećam se koliko je energije ulagao i koliko rizika podnosio kada je organizirao džume u toku rata, na samo 200 m od prve borbene linije. Sjećam se s koliko pažnje i posvećenosti nas je učio prvim harfovima, gdje velika većina njegovih učenika danas s ponosom uči Kur'an Časni. Sudjelovao je u svim mojim radostima, a kad mi je god zatrebao savjet u teškim momentima, adresa je bio Munir-ef. Gračić.

Munir-ef. se na kraju zahvalio svim svojim džematlijama, glavnom imamu i predsjedniku Medžlisa, te svojoj proodici. Naglasio je da njegov odlazak s mjesta imama ovog džemata nije rastanak sa svima, već jedna druga uloga. Poželio je puno uspjeha i novom imamu džemata Abdullah-ef. Tričiću, svršeniku medrese „Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu i diplomantu Medinskoj univerziteta.

Glavni imam je dodijelio Munir-ef. prigodnu zahvalnicu i poklon Medžlisa IZ Bihać, a imami Medžlisa su izveli prigodan program.

Iz biografije:

Munir-ef. Gračić je rođen 1956. godine u Starini pored Zenice. Gazi Husrev-begovu medresu je završio 1977. godine. Prvo radno iskustvo stiče u džematu Smajići pored Zenice, gdje ostaje nekoliko mjeseci. Nakon toga dolazi u Krajinu, u bihaćki džemat Jezero gdje ostaje devet godina. Potom, 1989. godine, prelazi u džemat Vinica u kojem ostaje do svoje penzije. Munir-ef. krasi smirenost, predanost svojoj misiji, te posebna toplina u komunikaciji sa ljudima. U toku agresije na našu zemlju, Munir-ef. ostaje sa svojim džematlijama na prvoj liniji gdje organizira vjerski život u kućama svojih džematlija koje nisu bile najdirektnije izložene agresorskom nišanu. Brojne su generacije koje danas mnogo znaju o svojoj vjeri, a koji su prošli kroz mekteb i slušali brojne poučne i lijepe vazove ovog divnog čovjeka. Oženjen je Safeta-hanumom i s njom je stekao tri kćerke na koje je iznimno ponosan.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Nedjelja, 06 Septembar 2020 15:47
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H