Oktobar 21, 2020

Medžlis IZ Sanski Most svakom polazniku obezbijedio novi mektebski udžbenik

Iako spada među najljepše krajeve u Bosni i Hercegovini i najugodnije mjesto za život, Bosanska krajina je suočena sa velikim migracijama stranovništva i iseljavanju našeg naroda u zemlje Zapadne Evrope.

Taj fenomen je vidljiv golim okom, a najbolje se očituje kroz broj djece u školama i mektebima. Jedan od gradova koji je najviše pogođen ovom pošasti je i Sanski Most. Ne tako davno, Medžlis IZ Sanski Most je upisivao preko 1500 učenika na mektebsku pouku. Ove godine je broj upisanih 600 polaznika. Glavni imam Mirza-ef. Žerić ističe da je i pored veoma negativne demografske slike prouzrokovane raznim faktorima, odziv u mekteb na izuzetno visokom nivou kada je u pitanju Sanski medžlis.

„Veliki  broj naših ljudi sa kompletnim porodicama napustio je Sanski Most i otišli su tražiti bolje životne uslove u zemljama Zapadne Evrope. Posljednje migracije Sanskog stanovništva su vidljive na svakom koraku; u školama, na ulicama, našim džamijama i džematima. Taj fenomen se negativno odrazio i na broj polaznika mektebske pouke. Poređenja radi, ne tako davno u našim mektebima smo upisivali i po 1500 polaznika koji su pohađali nastavu u trideset mekteba koliko i postoji na prostoru našeg medžlisa, a danas nakon punih deset godina intenzivnog odlaska upisali smo 600 polaznika. Taj broj je opet za svaku pohvalu, jer naša djeca koja pohađaju osnovnu školu skoro u istom omjeru pohađaju i mektebsku nastavu. Posebno mi je drago da sva djeca koja su upisana u osnovne škole na prostoru općine Sanski Most pohađaju Islamsku vjeronauku, koja je u našim školama zastupljena po dva časa sedmično.“ – poručuje Žerić.

Uslovi za izvođenje mektebske nastave u mektebima na prostoru ovog medžlisa su veoma dobri. Sve propisane norme od strane Rijaseta IZ u BiH se primjenjuju na prostoru ovog medžlisa.

„Uslovi za izvođenje mektebske nastave, oni su prema našim ocjenama na zavidnom nivou. Već dugi niz godina Medžlis IZ Sanski Most zajedno sa svim džematima ulaže značajna sredstva za opremanje mekteba. Svi naši mektebi su opremljeni po zadnjim standardima Rijaseta. Pored toga, Medžlis IZ Sanski Most svake godine novčano nagradi najbolje polaznike mekteba i najbolje muallime. Svi naši imami, džematski odbori, mutevelije i džematlije su posebno sentimentalni prema djeci koja pohađaju mekteb. Tako da je pravilo u našem medžlisu da se našoj djeci putem bajramskih paketića, putovanja i raznih vidova novčanih poklona daje do znanja koliko nam je stalo da pohađaju mektebsku nastavu.“ – izjavio je efendija Žerić.

Kao poseban vid brige o mektebskim polaznicima, Medžlis IZ Sanski Most na čelu sa glavnim imamom su sredstva koja im ostaju od zekata i sadekatu-l-fitra, a koje naše džematlije uplaćuju putem blokova u Bejtu-l-mal, usmjerili za kupovinu novih udžbenika za sve polaznike mektebske pouke na prostoru ovog medžlisa.

„Ideja da Medžlis finansijki podrži kupovinu Ilmihala je potekla od naših imama koji su na svojim redovnim sastancima isticali važnost takvog postupka za mekteb. Namjera nam je bila da pomognemo roditeljima koji su svakog septembra opterećeni dodatnim troškom zbog kupovine školskih knjiga i pribora. Isto tako, treba napomenuti  da je pojava koronavirusa znatno negativno uticala i na kućne budžete. Naša želja je bila da svako dijete treba imati mektebski udžbenik, za koje mi muallimi imamo samo riječi hvale. Sredstva od 5.000 KM koja su bila potrebna za kupovinu udžbenika obezbijedili smo iz sredstava zekata za podršku vjersko-prosvjetnim aktivnostima. Po reakciji roditelja, ali i šire javnosti, smatramo da je ova ideja koju su podržali svi članovi izvršnog odbora bila pun pogodak.“ – istakao je glavni Sanski imam.

Ovo je još jedan značajan stimulans kojim Islamska zajednica u Sanskom Mostu, ali i u drugim našim medžlisima pokazuje da razumije situaciju, stavlja se u koža običnog čovjeka i pomaže svugdje gdje se može i treba pomoći. Ulaganje u mektebsku infrastrukturu, nastavna pomagala i u edukaciju muallima je svakako obaveza svih nadležnih u Islamskoj zajednici kako bi mektebska nastava bila što kvalitetnija i zauzimala posebno mjesto u životima naše djece.

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on Utorak, 06 Oktobar 2020 08:05
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H