Januar 28, 2021

Velika Kladuša: Raznovrsne aktivnosti tokom mjeseca rebi'ul-evvela

Medžlis IZ Velika Kladuša je obilježio mjesec rebi'ul-evvel, mjesec rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., brojnim i raznolikim aktivnostima sa polaznicima mekteba, učenicima osnovnih i srednjih škola, sa mladima, te sa tradicionalnim mevludskim programom u džamiji. Sve ove aktivnosti su bile u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama nadležnih organa.

Glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša Ismet-ef. Mustedanagić je istakao svoje zadovoljstvo onim što je ove godine, iako u otežanim uslovima, Medžlis IZ Velika Kladuša realizirao u sklopu obilježavanja mjeseca rođenja Muhammeda, a.s.

"Centralna mevludska svečanost je  održana  u džematu Zagrad, a mogla je se pratiti putem online platformi Medžlisa IZ Velika Kladuša i putem minaretskog ozvučenja. Program su izveli članovi muškog hora medžlisa "El-Bedr" i članice ženskog hora "El-Verd". Ovu svečanost je upotpunilo učešće naših vrsnih učača ilahija i kasida Ibrahima Bilčevića i Jasira Kovačevića. Polaznici mekteba "Kladuša - Grad" su podijelili 110 poklona svim prolaznicima koji su prolazili kroz grad, te svojim roditeljima i komšijama." - izjavio je glavni imam.

Mreža mladih ovog medžlisa je ovim povodom organizirala podjelu poklona prolaznicima, zaposlenicima javnih ustanova i zaposlenicima u trgovačko-zanatskim radnjama u gradu. Također, Mreža mladih je za učenike osnovnih i srednjih škola ove općine raspisala konkurs za najbolji literarni rad na temu "Muhammed, a.s., milost svjetovima." Za najbolje radove su obezbijedili i vrijedne nagrade.

Ono po čemu je ovaj medžlis prepoznatljiv jeste da maksimalnu pažnju posveti polaznicima mekteba i učenicima osnovnih i srednjih škola.

"Iako se o posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu, a.s., uči u mektebima i na vjeronauci u školama, smatramo da je ovo prilika da se još dodatno upoznamo sa likom i djelom našeg pejgambera. S toga je Medžlis IZ Velika Kladuša svake godine tradicionalno posveti pažnju našim učenicima u mektebu i školama i organizujemo prezentaciju o nekom od segmenata života Muhammeda, a.s. Na kraju prezentacije se organizuje i nagradni kviz za one koji najbolje usvoje ono što je prezentirano. Prezentaciju realizuju najbolji učenici srednjih škola koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenju iz sire - životopisa Muhammeda, a.s. kojeg svake godine organizuje Rijaset IZ u BiH za učenike srednjih škola. Ovu istu aktivnost smo organizovali i u nekoliko naših mekteba." - istakao je efendija Mustedanagić.

Iako je mnogo prepreka za realizaciju ovakvih aktivnosti u ovom vremenu, vrijedni ljudi na čelu ovog medžlisa i realizatori brojnih aktivnosti su našli načina da realizuju ove aktivnosti poštivajući sve one mjere propisane od strane epidemioloških službi.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Utorak, 17 Novembar 2020 20:43
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H