Oktobar 16, 2021

Položen kamen temeljac za izgradnju nove džamije u džematu Jezerski - Dijelovi

U džematu Jezerski - Dijelovi, Medžlis IZ Bosanska Krupa, u subotu, 24.7.2021. godine je upriličena svečanost i postavljanje kamena temeljca za izgradnju nove džamije u ovom džematu.

Na samom početku se obratio imam ovog džemata Muhamed-ef. Begić, koji se zahvalio zvaničnicima i svima prisutnima što su zajedno sa džematlijama ovog džemata podijelili ovu veliku radost.

"Ovu džamiju podižemo u ime Svevišnjeg, a za naše potrebe, gdje ćemo se družiti, učiti, i Allaha Plemenitog veličati. Služit će, ako Bog da, svojoj namjeni i po uzoru na naše dobre prethodnike, ugradit ćemo se u izgradnju ove Božije kuće makar sa jednom ciglom. Uzvišeni nas podsjeća da Njegove džamije grade i održavaju oni koji u Allaha i onaj svijet vjeruju, a Muhammed, a.s., gradeći svojim rukama džamiju nam je i živi primjer kako trebamo postupati." - istakao je Muhamed-ef. Begić.

Sa informacijama o dosadašnjim aktivnostima koje je poduzeo građevinski odbor obratio se Sedin Ćehić, predsjednik građevinskog odbora za novu džamiju u džematu Jezerski - Dijelovi, pojašnjavajući genezu nastanka ovog projekta.

"Nakon što je džematska skupština donijela odluku o izgradnji nove džamije 2020. godine, krenuli smo u iznalaženje najbolje lokacije za buduću džamiju. Allahovom dž.š. voljom, džematlije su izabrale ovu lokaciju na kojoj danas postavljamo kamen temeljac. Ovo zemljište je vakuf dvojice vakifa Hajdarević Đemala i Hasana, te molim Gospodara da im to i primi. Objekat nove džamije će biti multifunkcionalan i zadovoljit će brojne potrebe naših džematlija, a koji sadrži; molitveni prostor, mektebske prostorije, igraonicu, sportsku salu, divanhanu, itikaf sobu, mokre čvorove, abdesthane i druge potrebne sadržaje. Molitveni prostor će imati preko 450 m2 prostora, a i druge prostorije mogu biti po potrebi u funkciji molitvenog prostora. Iskreno se nadamo da ćemo vrlo brzo završiti ovaj objekat i kroz njega širiti dobro svake vrste." - poručio je Ćehić.

Glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Hazim-ef. Muzaferović je istakao zahvalnost Allahu na ovom danu, gdje se u džematu gdje je odrastao i stekao prve spoznaje o vjeri gradi ovakav značajan objekat.

"Od samog početka ove ideje sam bio uključen i zadivila me je činjenica da je devet vakifa stavilo na raspolaganje svoje parcele za novu džamiju i svi su priželjkivali da bude njihova parcela odabrana. Radi se o veoma kvalitetnim i reprezentativnim parcelama, što mi daje za pravo da budem ponosan na ovaj narod koji na takav način doživljava važnost vakufa. Ovo je posljednja džamija u ovom vremenu koju ćemo graditi na prostoru našeg medžlisa. Sve džamije smo obnovili i prilagodili ih savremenim potrebama. Nakon što sagradimo ovu džamiju, krenut ćemo u izgradnju zgrade Medžlisa IZ Bosanska Krupa i time ćemo zaokružiti cjelokupnu infrastrukturu vjerskih objekata u našem medžlisu." - poručio je glavni imam Hazim-ef. Muzaferović.

Prisutnima su se obratili i prof. Amir Mehić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Bosanska Krupa i g. Armin Halitović, načelnik općine Bosanska Krupa, a nakon ilahije koju je proučila Nedžma Harčević, prisutnima se obratio mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog i izaskanik muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, koji je bio spriječen prisustvovati ovoj svečanosti.

"Iza nas je Kurban-bajram, gdje smo nastojali da ga provedemo u radosti i sreći, te žrtvujući kurbane govorili o Ibrahimu, a.s. i njegovoj žrtvi. Danas, dan nakon bajrama, oper imamo povoda za radost i povoda za sjećanje na Ibrahima, a.s., koji je primjer bezpogovorne pokornosti Allahu, dž.š. i koji je, kao što znate, sagradio Kabu, Božiju kuću. Ova generacija je privilegovana da svojim sredstvima gradi džamije, Božije kuće, mjesto sedžde i mjesto našeg najprisnijeg susreta sa našim Gospodarom. Izgradnjom džamije, brigom o džamijama, ulaganjem truda u uljepšavanje džamijskog ambijenta mi ustvari pokazujemo koliko je Allah vrijedan u našim životima. U ime uvaženog muftije i Muftijstva bihaćkog čestitam imamu, medžlisu i svim džematlijama ovog džemata i Gospodara molim da ovaj hajirli projekat okončaju bolje nego su planirali." - zaključio je na kraju mr. Veladžić.

Nakon obraćanja mr. Haris-ef. Veladžića, vakifi parcele na kojoj će biti izgrađena džamija, predsjednik građevinskog odbora, izaslanik Muftije bihaćkog, te imam džemata su prišli mjestu polaganja kamena temeljca i na ovakav simboličan način ozvaničili početak izgradnje ovog budućeg centra gdje će se okupljati sve džematlije ovog džemata i zadovoljavati svoje potrebe kroz aktivnosti koje se planiraju realizirati.

Hafiz Numan-ef. Bajrić je potom proučio ašere, a mr. Haris-ef. Veladžić dovu i time je završena svečanost polaganja kamena temeljca za novu džamiju u džematu Jezerski - Dijelovi, Medžlis IZ Bosanska Krupa.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Srijeda, 04 Avgust 2021 01:13
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H