Oktobar 16, 2021

Počela izgradnja kapitalnog ekonomskog projekta MIZ Sanski Most

Danas su zvanično počeli radovi na izgradnji modernog vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu, koji je u naravi vakuf Hamzi-bega, saopćila je Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Na ovom lokalitetu je duži niz godina egzistirala vakufska pijaca, koja je ovih dana uklonjena i na čijem mjestu će biti izgrađen moderni vakufski tržni centar.

Izgradnja ovog objekta radi se na osnovu protokola kojeg su potpisali Generalna direkcija vakufa Republike Turske i Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH.

Vrijednost projekta je oko šest miliona KM i prema potpisanom ugovoru, plan je da projekat bude završen u narednih 12 mjeseci.

Kompletno finansiranje ovog projekta obezbjedila je Vakufska direkcija putem Generalne direkije vakufa Republike Turske. Ovo je prvi vakufski tržni centar koji će biti građen u BiH, a sadržavat će unutarnji garažni prostor, vanjski parking, poslovne prostore i prostor za tržnicu.

Ukupna kvadratura iznosi 7400 m2.

- Vakufska direkcija, Muftijstvo bihaćko i Medžlis Islamske zajednice Sanski Most već nekoliko godina su radili na pripremi ovog projekta i do sada je urađen veliki dio posla kroz izradu projektne dokumentacije i dobijanje građevinske dozvole - podsjećaju iz Vakufske direkcije.

Izgradnjom ovog vakufskog tržnog centra vakuf će na ovim prostorima ekonomski ojačati, a osim značaja za Islamsku zajednicu, izgradnja ovog tržnog centra je važna i za razvoj lokalne zajednice.

Radove će izvoditi domaća firma iz Sanskog Mosta, a njegovom izgradnjom dobrobit će imati lokalno stanovništvo i lokalna zajednica, odnosno domaće firme koje će učestvovati u samoj gradnji, a tako i mnoge porodice koje se bave raznim djelatnostima čiji će se konačni proizvodi plasirati kroz budući vakufski tržni centar.

Danas su potpisani i svi potrebni ugovori  za početak radova na izgradnji  ovog vakufskog tržnog centra.

Izvor: Preporod.info

Rate this item
(0 votes)
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H