Oktobar 16, 2021

Počelo obilježavanje mevluda u džematima Medžlisa IZ Bihać

Rebi'u-l-evvel je mjesec u kojem se raznim aktivnostima i kroz brojne događaje obilježava mjesec rođenja najboljeg od svih stvorenja Muhammeda, a.s. Medžlis IZ Bihać već dugi niz godina organizira učenje mevluda u svim džamijama ovog medžlisa, te drugim sadržajima namijenjenim za različite kategorije ljudi, nastoji široj populaciji približiti lik i djelo Muhammeda, a.s., koji je zauvijek model dobrog, uspješnog i savremenog čovjeka.

U izjavi povodom početka mevludskih svečanosti glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić ističe važnosti održavanja mevluda u našim džamijama, ali i u našim domovima, te najavio događaje koji slijede ovim povodom.

„U skladu sa dugogodišnjom tradicijom i ove godine će Medžlis IZ Bihać organizirati veći broj sadržaja kojim će se obilježiti mevlud – rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. U svim našim džamijama će biti proučen mevlud, kojeg će izvoditi izvođači i polaznici mektebske nastave. Želja nam je da kroz ove programe i predavanja koja će biti održana podstaknemo što više naših džematlija da se mevludi, kao što je to bila i ranija tradicija, uče u našim kućama povodom svih naših radosti, jer naše radosti dobijaju posebnu dimenziju donošenjem salavata na najodabraniju i najvoljeniju osobu, Muhammeda, a.s.“ – poručio je Mensur-ef. Ćehić.

On je najavio da će se u sklopu obilježavanja mevluda proučiti i već tradicionalni mevlud za žene u džamiji Fethija, te je najavio centralnu mevludsku svečanost koja će biti upriličena u nedjelju, 17.10.2021. u Gradskoj džamiji u Bihaću, na kojoj će program izvesti hor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Cazina, a mevludsku besjedu će kazivati muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Ono što je posebno došlo do izražaja ove godine jesu nastupi novoformiranog hora Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać koji će uzeti učešće u realizaciji mevludskog programa u mnogim džematima ovog medžlisa.

raspored mevludi 3

Rate this item
(0 votes)
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H