Decembar 07, 2022

Održana mektebska akademija u džematu Blagaj - Japra u Bosanskom Novom

Džemat Blagaj – Japra koji djeluje u sastavu Medžlisa IZ Bosanski Novi je poznat po brojnim aktivnostima, a posebno se ističe na polju mekteba i rada sa djecom. Jedan od najzaslužijih za veoma kvalitetne projekte jeste imam ovog džemata Emir-ef. Nuhić, koji nastoji da prati mektebsku djecu i kroz školska, sportska i kulturna takmičenja, a jedan od posljednjih projekata kojeg su realizirali jeste mektebska akademija. Na ovom programu su dodijeljenje diplome zaslužnoj djeci, a džematski odbor je dodijelio zahvalnicu i prigodan poklon imamu za deset godina rada u ovom povratničkom džematu.

„Često je djeci u manjem bh entitetu mektebska nastava u stvari temelj vjerskog i nacionalnog identiteta. Jer mi u mektebu kako god obilježavamo bajramske blagdane, novu hidžretsku godinu i mevlud, obilježavamo Dan državnosti, Dan nezavisnosti i druge nacionalne praznike. Ove godine smo htjeli da pripremimo program kojeg će pogledati roditelji, džematlije, te naša braća i sestre koja su došli na godišnji odmor iz dijaspore. Sretan sam što smo organizirali ovakvu jednu svečanost, gdje smo svi uživali i bili ponosni na našu djecu.“ – izjavio je Emir-ef. Nuhić, imam džemata Blagaj  - Japra i organizator mektebske akademije.

Efendija Nuhić je također iznio svoje impresije o mektebskoj akademiji, teje govorio i o sadržaju same akademije.

„Na ovoj akademiji je bilo prisutno preko 200 džematlija, što je za ovakav jedan povratnički džemat veliki poduhvat. Impresije su zaista velike i snažne, a kulminacija svega za mene lično je bilo iznenađenje koje su mi priredile moje džematlije i djeca; zahvalnica i poklon povodom deset godina rada u ovom džematu. Džematski odbor je donio odluku da našoj džematlijki koja živi u Švedskoj Azri Kenjar dodijeli zahvalnicu za nesebičan doprinos radu džemata, a pogotovo kada je u pitanju podrška mektebskim aktivnostima. I ovo je bila prilika da se zahvalimo svim našim džematlijama, koji su bez izuzetka davali podršku meni kao imamu i rukovodstvu džemata u svim našim aktivnostima.“ – poručio je efendija Nuhić.

Kao najznačajniji projekat u njegovom desetogodišnjem radu efendija Nuhić ističe mektebsku nastavu i brigu o djeci.

„Naša djeca iz škole ne idu nigdje izvan entiteta RS. Kroz mektebsku nastavu mi iskoristimo priliku i odemo u Sarajevo, Zenicu, Mostar, Bihać, Cazin, Travnik i druge gradove. Nezaboravan je bio naš odlazak na stadion „Bilino polje“ u Zenici, gdje naša nogometna reprezentacija igra svoje utakmice i djeci je bilo bap lijepo. U našem mektebu smo za 30-tak djece otvorili sekciju karatea koju vodi naš komšija Milan i tu već imamo značajne rezultate i brojne medalje sa takmičenja. Osjećam se često privilegovanim, jer radim sa ljudima koji su prošli logore, pretrpjeli razne vidove tortura tokom agresije na našu zemlju i danas se vratili i žive na svome topraku. S takvim herojima je čast dijeliti prostor i sarađivati na raznim projektima.“ – zaključio je kroz razgovor Emir-ef. Nuhić.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Četvrtak, 28 Juli 2022 04:07
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H