Decembar 07, 2022

U Kozarcu održana 15. mektebska akademija

Dan nakon kolektivne šehidske dženaze u Kamičanima, upriličena je mektebska akademija za polaznike mekteba iz svih džemata Medžlisa IZ Kozarac. Ovo je bila prilika da se istakne značaj mekteba i da se nagrade oni polaznici koji su ostvarili značajne rezultate u učenju. Na ovoj akademiji je predstavljena i zbirka pobožnih pjesama pod nazivom „U mektebu“ autora Denijala Dergića.

„Organizacija mektebske akademije na području Medžlisa IZ Kozarac je tradicija koja traje već petnaest godina. Ideja je začeta u džematu Kamičani, gdje je bilo najviše mektebskih polaznika, ali se vremenom javila ideja da se manifestacija prenese na nivo cijelog medžlisa. Tako je bilo i ove godine, te su na ovogodišnjoj akademiji učestvovali svi polaznici mektebske pouke u svim našim džematima. Nekolicina naše djece je izvela prigodan program, a svi oni koji su završili neki nivo mektebske pouke su dobili prigodne poklone i diplome.“ – ističe hafiz mr. Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac.

Cilj ovakve akademije, ističe hafiz Mahić, jeste u stvari promocija mekteba i njegovih vrijednosti.

„Očekujemo od redovnih da ustraju u redovnosti, oni neredovni da postanu redovni, a oni koji nikako ne idu, želja nam je, da ih podstaknemo da se pridruže ovoj vrijednoj djeci. Evo i ove godine smo se potrudili i nadam se da smo postigli željeni efekat, pogotovo nakon ove dvije godine iza nas kada smo imali koronu i nismo mogli punim plućima pristupiti ovoj manifestaciji zbog pandemije. Ove godine je to bilo zaista onako kako i želimo.“ – izjavio je hafiz Mahić.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Četvrtak, 28 Juli 2022 04:19
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H