Decembar 07, 2022

Otvorena šehidska munara u Hambarinama kod Prijedora

Prva srušena džamija 1992. godine u Prijedoru je bila džamija u džemetu Hambarine. 27. jula 2008. godine je ponovo otvorena, a 14 godina kasnije, na ovaj dan, svečano je otvorena i druga sagrađena munara uz ovu džamiju, koja je dobila naziv "Šehidska munara", a na kojoj je uklesano svih 327 imena šehida ovog džemata.

"Džemat Hambarine je u protekloj agresiji na našu zemlju dao 327 šehida. Naša džamija je prva srušena 1992. godine, ali je nakon izgradnje jedna od ljepših na prostoru našeg medžlisa. Mi nastojimo da svakog 27. jula održimo mektebsko takmičenje učača Kur'ana u našoj džamiji. Ove godine smo počašćeni što smo uspjeli na dan otvorenja naše džamije otvoriti našu šehidsku munaru. Od danas smo prvi džemat na području našeg medžlisa koji su uz svoju džamiju ima dvije munare, a posebno nam je drago da je to šehidska munara u spomen i sjećanje na šehide našeg džemata. Koristim priliku da se zahvalim inicijatoru g. Mirsadu Fikiću, te hadžiji Omeru Hasanagiću, koji je otvorio ovu munaru i izdvojio značajan prilog tim povodom." - rekao je ovom prilikom Benjamin-ef. Hodžić, imam ovog džemata i glavni imam Medžlisa IZ Prijedor.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Haris-ef. Veladžić je bio izaslanik muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića na ovoj svečanosti. On je govorio o munarama kao svjetionicima vjere, pamćenja i podsjećanja.

"Pored svoje primarne uloge, da se sa nje širi glas mira i dobra, ova munara podsjeća i na još nekoliko važnih stvari. Prije svega, šehidska munara ovdje u Hambarinama, kao i munare svih prijedorskih džamija šalju poruku i kazuju da Bošnjaci na ovim prostorima, nakon svega što im se desilo nisu uništeni i nisu nestali. Naprotiv, poput ovih munara, naš narod se uspravio i ponosno sa svojom vjerom, kulturom i svim civilizacijskim vrijednostima dostojanstveno živi na ovim prostorima. Isto tako, ova munara nas podsjeća na one koji su bili toliko zadojeni mržnjom prema drugom i drugačijem da su nastojali uništiti i ukloniti sve što asocira na islam i muslimane. Činjenica da je završen proces obnove svih prijedorskih džamija, pokazatelj je da je naša ustrajnost na dobru nadvaladala njihovu mržnju. Pored svoje primarne uloge, Islamska zajednica na ovim prostorima kroz različite sadržaje doprinosi očuvanju kulture sjećanja na važne događaje iz naše prošlosti. Tako će i ova munara, nas i generacije koje dolaze, trajno podsjećati na naše šehide i njihovu žrtvu, ali nas podsjećati i na obavezu da što predanije bdijemo nad svojom vjerom i domovinom." - poručio je mr. Veladžić.

Ovoj svečanosti su prisustvovali glavni imami i imami, predstavnici političke vlasti i brojni Prijedorčani iz svih džemata. Vrata šehidske munare s koje je proučen ezan je imao čast da otvori hadžija Omer Hasanagić iz džemata Ljubija, te je tim povodom donirao 10.000 KM za nastavak radova oko ove munare i džamije u ovom prijedorskom džematu.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Utorak, 02 Avgust 2022 15:23
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H