Decembar 07, 2022

Večer Kur'ana i tevhid na Ćorkovači - sadržaji 27. manifestacije "Slobodarski dani viteškog grada Bužima"

U Bužimu je 4. augusta 2022. svečano započela 27. manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2022”. Manifestacija je kao i ranijih godina započela svečanim prijemom u Maloj sali doma kulture, posjetom turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505. viteške brigade i Muzeju 505-te viteške brigade, te održavanjem dvadeset i prve po redu Večeri Kur`ana na Trgu Alije Izetbegovića gdje se okupilo nekoliko hiljada građana, brojni gosti i zvanice.

Nakon obraćanja načelnika općine Bužim Mersudina Nanića, koji je proglasio manifestaciju "Slobodarski dani viteškog grada Bužima" otvorenom, prisutnima se obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je pohvalio prve organizatore, kao i sve one koji njeguju sjećanje na najslavnije dane naše prošlosti na ovakav način.

"Čestitam načelniku općine, Organizacionom odboru i Medžlisu IZ Bužim na organizaciji dvadeset i prve večeri Kur`ana kojom počinju ovogodišnji Slobodarski dani viteškog grada Bužima. Ne postoji ni jedna druga manifestacija u našoj domovini, koja ima ovakav patriotski značaj, da počinje sa ovakvom jednom svečanošću - Večer Kur'ana. Velika je čast se prisjetiti najboljih sinova naše domovine, te evocirati uspomene na njihov veliki i neprocjenjivi doprinos u odbrani domovine i naroda." - poručio je muftija Kudić u svom obraćanju prisutnima.

Izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, muftija Ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić, prenio je selame i poruku Reisu-l-uleme i izrazio svoj ponos što Bužim ima ovakvu manifestaciju i što je u proteklom periodu iznjedrio najbolje sinove Bosne i Hercegovine

"Mi smo u proteklih nekoliko mjeseci klanjali dženaze u Srebrenici, Prijedoru i drugim mjestima gdje su naši ljudi mučki ubijani u proteklom ratu, a danas ovdje u Bužimu mi slavimo pobjede i slobodu. Posebno je važno da to činimo na ovakav način i da sa posebnom pažnjom odajemo počast našim najboljim vitezovima i njihovom komandantu Izetu Naniću. Moram reći da nam je Nanić ostavio brojne poruke koje svaki dan trebamo slušati i ponavljati. Ovaj tridesetogodšnji mladić nam je poručio da poslije rata moramo biti jedinstveni i bez podjela. Poručio nam je kako se trebamo ponašati i šta trebamo raditi. Zbog svega, zbog naše prošlosti, a posebno zbog naše budućnosti moramo biti složni i jedinstveni, ne u političkom smislu, već kao narod, kao zajednica, kao Bošnjaci muslimani”. - istakao je muftija mr. Porić.

Ovogodišnji učači na Večeri Kur'ana su bili: kurra hafiz Aziz-ef. Alili, hafiz Burhan Šaban, hafiz Suad-ef. Šahinović, hafiz Ahmed Alili, hafiz Nihad Buljubašić, Nermin-ef. i Imran Bahtanović. Moderator programa je bio Emin-ef. Grošić.

Tevhid na Ćorkovači

Na dan kada je prije 27 godina poginuo rahmetli general Izet Nanić, 5. augusta, na platou Ćorkovače je održan prigodan program, obraćanje zvanica, te proučen Jasin i kelime-i tevhid pred duše najboljih sinova naše domovine, a posebno za one koji su svoje živote dali u uniformi 505. viteške bužimske brigade.

Članovi porodice komandanta Nanića uz delegacije državnih, kantonalnih i općinskih vlasti, boračkih organizacija i Islamske zajednice u BiH, posjetili su mjesto pogibije generala Izeta Nanića i pomoćnika komandanta za obavještajne poslove Mehe Bašića na Vijencu u R Hrvatskoj, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Pješački marš “Putem bužimskih vitezova” je krenuo u jutarnjim satima iz Bužima prema Ćorkovači, te su na lokalitetu "Svetinja" klanjali džuma-namaz, kojeg je predvodio prof. Senad-ef. Šahinović. Također, uz pješake stigli su i biciklisti koji svake godine na ovaj dan održe maraton “Uspon na Ćorkovaču”. Nakon što su svi stigli na lokalitet Ćorkovače održan je historijski sat i kelime-i tevhid, a na kraju su se prisutnima obratili načelnik općine Bužim Mersudin Nanić, ministar za pitanja boraca i RVI USK-a Samir Jašaragić, ratni komandant Sead Jusić, general Nedžad Ajnadžić i izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića,muftija Ljubljanski mr. Nevzet Porić, a dovu je na kraju proučio bihaćki muftija hafiz Mehmed ef. Kudić.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Četvrtak, 18 Avgust 2022 01:32
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H