Decembar 07, 2022

Otvorena džamija u Sanskom naselju Krkojevci

U nedjelju, 07. augusta 2022, u naselju Krkojevci, Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, upriličeno je svečano otvorenje novoizgrađene džamije koja će nositi naziv po ashabu Božijeg poslanika, „Abdurrahman ibn Auf-u“.

Veliki broj ljudi iz svih obližnih gradova i šire se slio u dvorište i okolni prostor ove džamije.

Program svečanog otvorenja počeo je akšam-namazom dan ranije, kada je u prepunoj džamiji priređen tradicionalni mevludski program uoči otvorenja džamije koji su proučili imami sanskog Medžlisa. Na početku programa sve prisutne je selamio prvi imam gradskog Hamzibegovog džemata kojem pripada ovo naselje, Husein ef. Kovačević.

Nakon proučenog mevluda vjernicima i vjernicama se nadahnutim vazu nasihatom obratio glavni imam Medžlisa IZ Sanski Most Mirza-ef. Žerić koji je govorio o važnosti džamije i džemata u životu muslimana.

Današnji program svečanog otvorenja je počeo u prijepodnevnim satima, a otpočeo je učenjem ašereta koji je proučio Selmir ef. Hurić, te riječima dobrodošlice koje je uputio prvi imam Hamzibegove džamije Husein-ef. Kovačević.

U svojstvu domaćina, prisutnima su se još prigodnim besjedama obratili načelnik općine Sanski Most, Faris Hasanbegović koji je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku, sa općinskim službama i administracijom biti dijelom podrške izgradnji ove lijepe džamije. Glavni imam Medžlisa, Mirza ef. Žerić, osvrnuo se u svome obraćanju na proteklu godinu dana koliko je trajala izgradnja ove džamije, te izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost dragom Bogu što je imao priliku kroz saradnju bolje upoznati čestite muslimane Krkojevaca i s njima zajedno „navinuti tespih“ trideset treće džamije koliko ih je sada na području Medžlisa Sanski Most.

Ispred donatora izgradnje džamije „Abdurrahman ibn Auf“ – humanitarne kuvajtske organizacije Ihja al turas al islam, na svečanosti su bili prisutni Ismir Karaga, direktor humanitarne organizacije "Izvor dobročinstva" iz Sarajeva, te Harmin Suljić, projekt menadžer. Gospodin Karaga je prenio selame i hajr dove prijatelja iz Kuvajta, posebno rukovodstva spomenute Organizacije koji danas opravdano nisu mogli biti prisutni na svečanosti.

Vjernicima se prigodnom besjedom obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić, koji je čestitao rukovodstvu Medžlisa na čelu sa gl. imamom Mirzom ef. Žerićem i predsjednikom Izvršnog odbora mr. Nurijom Jakupovićem na uspješnom okončanju ovog hajrata, ali i na brojnim drugim projektima koje uspješno realizuje Medžlis IZ Sanski Most.

„Imam potrebu spomenuti još jednu lijepu stvar koju sam primijetio ovdje, a to je odlična i nadasve korektna saradnja Glavnog imama i načelnika općine Sanski Most u plemenitim i hajr projektima koje inicira i realizira rukovodstvo Medžlisa, što je za svaku pohvalu, jer je univerzalni Kur'anski princip i savjet: ‘Međusobno se potpomažite u dobročinstvu i čestitosti’ i vi ste lijep primjer primjene tog principa“, kazao je muftija hafiz Kudić.

Izaslanik Reisu-l-uleme na svečanosti otvorenja džamije bio je dr. Mustafa Prljača koji se na kraju svečanosti obratio prisutnima. Na početku je prenio selame i hajr dove uvaženog reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića, te čestitao čestitim mještanima ovog naselja što su dobili ovu prelijepu džamiju kao svoj duhovni orjentir u vremenu i prostoru u kojem žive. Dr. Prljača je na kraju svoga obraćanja, kako je to i uobičajena praksa, proglasio ovu džamiju otvorenom i vakufom Islamske zajednice i muslimana u Bosni i Hercegovini.

U toku programa dodijeljene su i zahvalnice zaslužnim pojedincima i pravnim subjektirma koji su dali veliki doprinos u izgradnji džamije u Krkojevcima: humanitarnim organizacijama „Ihja turas al islami“ iz Kuvajta i „Izvor dobročinstva“ iz Sarajeva, vakifima zemljišta za džamiju Emsudu Kadiriću i Anelu Varmazu, općini Sanski Most, predstavniku izvođača radova d.o.o. „Vrbanja“, Ishak ef. Ahmetoviću (HU „Medaljon iz Austrije), te Nedžadu-Nećki Hasanbegoviću i Mirsadu Bašiću.

Posebno lijep i hvale vrijedan gest bio je odluka građevinskog odbora da, mimo protokola, uruče posebnu zahvalnicu glavnom imamu MIZ Sanski Most Mirzi-ef. Žeriću, za nesebičan i nemjerljiv doprinos u izgradnji džamije u Krkojevcima.

Između obraćanja gostiju na današnjoj svečanosti, mnogobrojni vjernici su mogli uživati u ilahijama i kasidama koje su na današnjoj svečanosti učili imami Medžlisa Sanski Most, kao i poznati interpretator ilahija Armin Muzaferija.

Rate this item
(0 votes)
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H