Decembar 07, 2022

Otvorena najstarija krajiška džamija u Stijeni kod Cazina

Stijena je jedna od najvećih mjesnih zajednica u Bosni Hercegovini, a Stari grad Stijena zajedno sa džamijom upisan je u Listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. U tom starom gradu je i poznata Stara džamija, inače najstarija džamija na lijevoj obali Une, koja je sagrađena 1575. godine i prema relevantnim historičarima smatra se prvom džamijom sagrađenom u Krajini. Džamija je služila vjernicima sve do 1980. godine kada je zbog loših uvjeta zatvorena.

Džematlije džemata Stijena imaju veliku i lijepu džamiju, njihov džemat spada u najveće džemate Medžlisa IZ Cazin, ali svjesni značaja ove džamije, odlučili su da je obnove i u tome uspjeli. U subotu, 13. augusta 2022. godine je upriličeno otvorenje ove prelijepe džamije.

Prisutnima su se prigodnim govorima obratili predsjednik džematskog odbora Esed Topalović i imam ovog džemata hafiz Sulejman-ef. Hašić. Zahvalili su svima koji su na bilo koji način pomogli rekonstrukciju ove džamije. Iskoristilu su priliku i nekadašnjem direktoru Zavoda za kulturno naslijeđe Unsko-sanskog kantona Amiru Kadiću, koji je dao ogroman doprinos u toku realizacije ovog projekta, dodijelili zahvalnicu.

Na ovoj svečanosti su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Cazin Said-ef. Mujakić, gradonačelnik grada Cazinu mr. Nermin Ogrešević, te izaslanik muftije bihaćkog prof. Zuhdija Handanović, direktor medrese „Džemaludin Čaušević“ u Cazinu. Izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića je bio prof. Dženan Handžić, direktor medrese "Osman-ef. Redžović" u Velikoj Čajnom kod Visokog.

Izaslanik muftije bihaćkog prof. Zuhdija Handanović je istakao da je dolazak islama na neki prostor velika blagodat i da na tu blagodat treba uvijek podsjećati, te da je džamija u Stijeni podsjetnik na blagodat islama na ovim prostorima. Također je istakao da je Stijena imala svoju ulemu i mnogo čestitih ljudi i da je i danas ovaj džemat primjer kako se njeguje vjerski život i kako se odnosi prema vlastitim vrijednostima.

Izaslanik reisu-l-uleme prof. Dženan Handžić je koncipirao svoj govor na temelju brojnih informacija do kojih je došao o ovom džematu, što je izazvalo oduševljenje džematlija. Govorio je o važnosti vjerske pouke i svih elemenata vjerskog života u ovom džematu, te prenio čestitke i selame cijenjenog reisu-l-uleme.

„Morate biti ponosni na svoje pretke koji su prigrlili riječi istine koja je tada došla ovdje i izraz tog njihovog odnosa prema vjeri je bila gradnja ove džamije. Gradnja džamije uvijek je dvosmjerni proces u kojem džemat gradi džamiju, a džamija gradi džemat. Odnos prema zajednici nas određuje, jer Poslanik, a.s., kaže da onaj ko nije zainteresiran, ko je ravnodušan prema pitanjima koja se tiču zajednice muslimana on toj zajednici ni u čemu ne pripada.“ - kazao je prof. Handžić.

Odlomak iz Kur'ana Časnog na početku je proučio prvi stijenski hafiz Numan-ef. Bajrić, a na kraju je drugi odlomak proučio dugogodišnji imam u ovom džematu Mujo-ef. Majetić. Prigodne ilahije tokom programa su izveli članovi hora Medžlisa IZ Cazin, a u programu su učestvovali i članovi KUD-a Stijena.

Čast da otvori džamiju pripalo je džematliji ovog džemata Salihu Bajriću, čiji se djed također zvao Salih i koji je išao na hadž. U dvorištu ove stare Stijenske džamije stoji kamen s kojeg je na hadž nekada davno otišao hadži Salih. Salih unuk je za otvorenje ove džamije donirao 10.000 KM za potrebe ove džamije.

Dan prije, džumu-namaz u ovoj džamiji je predvodio i hutbu kazivao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on Petak, 19 Avgust 2022 23:56
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H