Oktobar 16, 2021

Šehidska dženaza za 12 nevino ubijenih civila Prijedora

Članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula - Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina u Prijedoru 1992. godine u Bihaću su prezentirali aktivnosti za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru "Kamičani", koja će biti klanjana u utorak, 20. jula.

"Bihaćko muftijstvo je u proteklom periodu radilo na pripremi i organizaciji kolektivne dženaze i svih drugih aktivnosti, tako da možemo potvrditi da će sve muftije i članovi Rijaseta Islamske zajednice u BiH prisustvovati dženazi. Na ovaj ćemo se način sjetiti i odati poštovanje svim žrtvama u Prijedoru i dolini Sane. Također ćemo svi zajedno na Bajram iz Memorijalnog centra "Kamičani" poslati poruku sjećanja i poštovanja svih žrtava, ali i još jednom apelovati na nadležne državne institucije da se maksimalno angažuju u procesu traženja nestalih osoba, kako bi i one mogle biti dostojanstveno ukopane" - kazao je muftija bihaćki i predsjednik OO hafiz Mehmed ef. Kudić.

Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe potvrdio je kako je u ljetnim mjesecima 1992. godine u Prijedoru ubijeno više od 3.000 Bošnjaka i Hrvata.

"Ove godine bit će ukopano 12 žrtava. Nažalost, još tragamo za više od 500 žrtava, koje nismo ekshumirali i omogućili njihov ukop. Ove godine ukopavamo šest žrtava sa lokaliteta masovne grobnice Korićanske stijene, dvije sa lokaliteta grobnice Jablanica - Prosara u općini Bosanska Gradiška, jedna je žrtva sa lokaliteta Hrastove glavice, jedna iz Tomašice i ostale sa lokaliteta Kozarca. Ove godine ukopavamo oca i sina, Himzu i Fikreta Marošlića, koji su imali 52, odnosno 21 godinu kada su ubijeni" - kazao je Begić.

Član OO mr. Husein-ef. Velić je predstavio dio programa koji se tiče vjerskih aktivnosti uoči dženaze, sigurnosni aspekat i naučni skup u Prijedoru.

"U ponedjeljak, 19. jula, planirano je da bude proučen kelime-i-tevhid pred duše šehida lijeve obale Sane u 19.30 sati kada je najavljen dolazak tabuta u Memorijalni centar Kamični. Sat ranije je najavljen dolazak učesnika biciklističkog maratona Bihać - Prijedor. U Musalli Memorijalnog centra Kamičani u 21.30 sati bit će proučen i kelme-i-tevhid pred duše svih šehida Prijedora.U četvrtak, 15. jula će biti upriličen naučni skup na temu "Status žrtava u Prijedoru. Mi u Prijedoru imamo sve elemente genocida, ali nemamo presudu, što ohrabruje negatore genocida, što nam stavlja dodatnu obavezu da govorimo sa raznih aspekata o genocidu u Prijedoru." - poručio je Velić.

Hafiz Amir-ef. Mahić je predstavio tri vrijedne aktivnosti koje predstavljaju novitet u ovogodišnjem obilježavanju.

"U sklopu obilježavanja 20. jula neposredno pred početak programa će biti otvorena izložba fotografija "Priče iz kamena" autora dr. Muje Begića, koja govori o ekshumaciji na masovnoj grobnici "Korićanske stijene". Izložba će ostati otvorena deset dana u memorijalnom centru "Kamičani". Druga aktivnosti vrijedna pažnje jeste ruta kretanja povorke sa tabutima šehida. Prošlih godina ta povorka je išla direktno iz Sanskog Mosta prema Prijedoru i Kozarcu, ove godine je Organizacioni odbor uz saglasnost porodica odlučio da ruta bude preko Sanskog Mosta, Ključa, Bosanskog Petrovca, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog Novog, Prijedora i na kraju će stići u Kamičane. Na ovaj način će se građani svih spomenutih gradova imati priliku odati poštovanje svim žrtvama ratnog zločina u Prijedoru. Također, želim da podijelim sa vama informaciju da su aktivisti Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu proučili 5500 Jasina pred duše svih šehida doline Sane i dova na hatme i jasine će biti predata u sklopu kelime-i tevhida koji će biti upriličen u Kamičanima noć uoči dženaze." - pojasnio je hafiz Mahić.

Dženaza za 12 ubijenih šehida Prijedora će se klanjati 20. jula, a predvodit će je reisu-l ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović. Program počinje u 12 sati uz direktan prijenos RTV USK, čiji će signal preuzimati Hayat tv, Face tv, Bir tv i brojne druge medijske kuće. Prisustvo ovom skupu je potvrdio i član predsjedništva BiH g. Šefik Džaferović i brojni drugi zvaničnici.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Četvrtak, 15 Juli 2021 01:41
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H