Oktobar 21, 2020

21.10.1992. godine je odlukom Predsjedništva BiH formiran 5. korpus Armije R BiH. Tim povodom, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je uputio čestitku povodom 28. godišnjice od formiranja 5. korpusa koju prenosimo u cjelosti:

Dr. Samir Muminović, ratni hirurg, dugogodišnji direktor kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" i predsjednik gradskog odbora SDA Bihać je sa svojim saradnicima posjetio muftiju bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću primio Adnana Bajrića, v.d. direktora JP Aerodrom Bihać. Muftija se zanimao za napredovanje ovog projekta i razgovarao sa direktorom Bajrićem o pretpostavkama koje se trebaju ostvariti da bi ovaj strateški važan projekat za ovaj dio Bosne i Hercegovine bio doveden do kraja.

Bihaćko muftijstvo proteklih dana je bilo domaćin seminarima koje je organizirao Ured za zekat u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim. Seminar je održan u sedam gradova za sve imame sa ovog muftijstva. Predavač na ovom seminaru su bili muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, Vehid-ef. Arnaut, šef Ureda za zekat i mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog.

Svečanost s hafiskom dovom u čast novog hafiza dr. Rifeta Šahinovića, profesora Medrese "Reis Džemaludin ef. Čaušević" u Cazinu, kojem je muhaffiz bio muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić, održana je danas poslije podne-namaza u cazinskom džematu Gnjilavac.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZ) Husein ef. Kavazović u okviru današnje posjete Krajini jutros se sastao sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmedom ef. Kudićem, a nakon toga i sa glavnim imamima Muftijstva bihaćkog.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović će u subotu, 3.10.2020. boraviti u posjeti Muftijstvu bihaćkom, gdje će nakon brojnih sastanaka prisustvovati hafiskoj dovi hafiza dr. Rifeta Šahinovića, profesora u medresi "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu i na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Domaćin reisu-l-ulemi dr. Kavazoviću će biti muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić uputio je čestitku povodom obilježavanja 108. godišnjice od osnivanja udruženja Ilmijje u Bosni i Hercegovini. Čestitku muftije Kudića prenosimo u cjelosti:

U posjeti Muftijstvu bihaćkom, bihaćkom muftiji i dekanu Islamskog pedagoškog fakulteta boravio je novimenovani savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu dr. Junus Keleš.

Vakuf u muslimanskoj tradiciji je oduvijek zauzimao vrlo značajno mjesto. Vakifi različitog imovinskog stanja su dio svoje imovine uvijek stavljali na raspolaganje zajednici i pomagali projekte koje je zajednica kandidirala. Iako je uvijek bila bogata vakufima, bosanska krajina je u postagresijsko vrijeme iznjedrila brojne vakife koji su veliki dio svoje imovine investirali u građenje i obnovu džamija, medrese, mekteba, mezarja i drugih projekata koji su uspješno okončani.

Stranica 1 od 9
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H