Februar 03, 2023

Dodijeljene nagrade najuspješnijim učenicima srednjih škola na takmičenju "Pod nebom vedre vjere"

Prvo takmičenje za učenike srednjih škola iz multimedijalnog projekta “Pod nebom vedre vjere – islam i Evropa u iskustvu Bosne”, koje organizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u Bosni u Hercegovini, održana je 24. decembra 2022. godine u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši. Nastavnici vjeronauke su pripremali kandidate za ovo takmičenje i prijavili 204 učenika, a nagrade koje je organizator pripremio su pet ekskurzija u Istanbul, za učenike i mentore, i dvije stipendije po 500 KM za učenike. Tim povodom je učenike pobjednike i njihove mentore primio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, te im uručio diplome i nagrade u ime organizatora.

„Islamska vjeronauka je jedna afirmativna priča vezana za cijelu našu zemlju i za univerzalne vrijednosti. Kroz vjeronauka naša djeca ne uče samo o vjeri i vjerskim vrijednostima, već se uče da njeguju tradiciju, kulturu, jezik i različite vidove umjetnosti. Vjera je potreba svakog čovjeka, ali je ona plemenitija i trajnija kod naroda koji ima svoju kulturu i tradiciju. Zahvalan sam Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini na organizaciji ovog takmičenja, a našim učenicima i njihovim mentorima što su se adekvatno pripremili za ovo takmičenje i pri tome stekli dodatno znanje o našoj kulturi, tradiciji i jeziku. Čestitam svima koji su učestvovali, a posebno pobjednicima na ovom takmičenju.“ – poručio je na ovom prijemu muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Mensur-ef. Ćehić, rukovodilac Odjela za vjeronauku pri Muftijstvu bihaćkom se zahvalio vjeročiteljima i učenicima, kao i Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, te čestitao pobjednicima na ovom takmičenju.

Nagradno putovanje za Istanbul su postigli sljedeći kandidati i njihovi vjeroučitelji:

Minela Emrić, mentor: prof. Senaid Haskić - Medicinska škola Bihać,

Adna Eljazović i Belma Tulić, prof. Elvita Hadžipašić - Gimnazija Bosanska Krupa,

Adisa Tabaković, mentor prof. Husein Pehlić -Gimnazija Velika Kladusa

Davud Krupić, mentor Ishak Zahirović - Mješovita srednja škola Sanski Most.

Dvije stipendije po 500 KM su osvojile kandidatkinje:

Ajna Oraščanin, mentor: prof. Asmira Ramić - II srednja škola Cazin

Surejja Dervić, mentor Alma Abazović-Music - Gimnazija Cazin

 

Prijemu je prisustvovala i predstavnica medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Cazina i njena mentorica prof. Izeta Veladžić, a koji su učestvovali na ovom takmičenju koje je upriličeno u Travniku za učenike medresa Islamske zajednice.

© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H