Novembar 25, 2020

Muftija Kudić upriličio prijem za prvu bihaćku hafizu Ilmu Ogrešević

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću upriličio prijem za prvu bihaćku hafizu Ilmu Ogrešević, njene roditelje i džematskog imama nakon što je 18. augusta pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice proučila kompletan Kur'an i time stekla zvanje hafize Kur'ana Časnog. Njen muhaffiz (mentor) na ovom časnom putu je bio upravo muftija Kudić.

On se kroz razgovor prisjetio prvih susreta na sekciji hifza, iskustava koje su imali tokom preslušavanja, te posebno istakao predanost, požrtvovanost i ustrajnost hafize Ogrešević na njenom putu. Zahvalio se roditeljima, Safetu i Kadi, te džematskom imamu Nazif-ef. Horozoviću, što su obezbijedili ambijent koji je bio motivirajući za hafizu kako bi svoje obaveze mogla potpuno prilagoditi učenju hifza.

„Zahvalan sam Allahu, Gospodaru svjetova, što danas imam priliku da upriličim prijem za hafizu Ilmu Ogrešević i njene roditelje. Sjećam se prije četiri godine kada je Ilma krenula u medresu, tada je u prvim danima pristupila sekciji hifza. Upornim i svakodnevnim radom uspjela je da evo i danas nosi časnu titulu hafize Kur'ana. Muftijstvo bihaćko i Bosanska krajina sada su bogatiji za još jednog čuvara Allahove knjige“ – izjavio je muftija Kudić.

Ističući neopisiv osjećaj koji je ne napušta od kako je proučila posljednje ajete Kur'ana Časnog pred komisijom, hafiza Ilma se prisjetila raznih okolnosti i događaja koje su obilježile njen put hifza. Zahvalila se svima koji su joj na tom putu pomogli, prije svega roditeljima i muhaffizu.

„Sada kao hafiza časnog Kur'ana ne bih mogla reći šta je ljepše; učiti hifz ili završiti učenje hifza. Mogu samo reći da blagodati Kur'ana osjećam u svakom segmentu svoga života. Svaki nedostatak nadomjestim Kur'anom. Želja mi je uvijek bila da živim Kur'an. Da moje biće bude Kur'an poput Poslanika, a.s., kojeg su prozvali hodajućim Kur'anom. Za mene kao mladu osobu je na tom putu bilo mnogo odricanja, da bi nakon toga uvidjela da je to bila mudrost Milostivog da me obrazuje i odgaja kroz Kur'an. Ovim putem se zahvaljujem  svom muhaffizu muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću, koji je iznimno zaslužan zbog činjenice da sam uspjela položiti hifz. Zahvaljujem se mojim roditeljima i sestri koji su mi ovaj put činili lakšim, kao i imamu džemata Brekovica koji mi je bio podrška u mom učenju, te svim ostalima koji su me podržavali. Ističem, također, svesrdnu podršku koju sam dobila od svojih profesora u medresi koji su prema meni uvijek imali razumijevanja i podržavali me u onome što sam radila.“ – istakla je hafiza Ilma Ogrešević.

Njeni ponosni roditelji nisu ni ovaj put krili svoje veliko zadovoljstvo i emocije zbog činjenice da su počašćeni darom djeteta koje je, prema izvorima naše časne vjere, plemić i velikodostojnik ummeta Muhammeda, a.s. Njena majka Kada ističe da je bilo mnogo pomješanih emocija tokom ovog perioda, ali je zahvalna Gospodaru što je olakšao teškoće i trud pretvorio u uspjeh.

„Kada je moja kćerka odlučila da upiše medresu i nosi hidžab, osjećala sam neku zebnju i strah da li će moja kćerka dostojno nositi emanet onoga što je kao mlada osoba preuzela. Kako vrijeme ide shvatam da je naš Gospodar svakome odredio njegovu ulogu i olakšao mu poziv na koji ga je uputio. Ilmin put učenja hifza nije bio ni malo lahak, ali nas je uvjerenje u milost Gospodara i njene mogućnosti i kapacitete držala na tome da nikako nismo sumnjali u ono što danas proživljavamo. Kada sam slušala posljednje sure koje je Ilma učila pred komisijom, osjetila sam jako titranje srca da sam u momentu pomislila da se više ne nalazim na ovom svijetu.“ – dočarala nam je sretna i ponosna Ilmija majka.

Otac Safet, koji pored hafize Ilme ima i kćerku Irmu, s kojima je posebno emotivno vezan je također s nama podijelio svoje osjećaje i prenio nam je ono što je bilo duboko u njegovom biću sve ove godine.

„Svoju ulogu kao roditelj sam shvatio onako kako sam i sam odgojen. Svoju djecu sam odmah po stasavanju redovno slao u mekteb. Htio sam u njihovim srcima gajiti ljubav i poštovanje prema islamu i Gospodaru. Hvala Allahu, obje su uspješno položile hatmu. Kada je moja Ilma donijela odluku da postane hafiza imao sam osjećaj zabrinutost, jer je to jedna velika i odvažna odluka. Gospodar je Svojom milošću ugasio svaki trun moje zabrinutosti svakom novom stranicom koju je moja Ilma naučila. Danas se moj ponos i zahvalnost Gospodaru ne može ničim mjeriti. Allah me počastio najvećim ovodunjalučkim nagradama – moja Ilma je čuvar Kur'ana.“ – drhtavim glasom i sa mnogo poniznosti nam je prenio ono što osjeća Ilmin otac Safet.

Ponos da su dobili hafizu u džematu Brekovica, koji od davnina slovi kao jedan stabilan, postojan i kvalitetan džemat, nije skrivao ni imam džemata Nazif-ef. Horozović. Istakao je da će taj dar od Gospodara znati cijeniti i kroz ovaj primjer motivisati i druge da krenu putem kojeg je prešla hafiza Ilma.

Iako situacija zbog pandemije koronavirusa otežava mogućnost organizacije hafiske dove, usaglašeno je da se s tim svečanim činom neće žuriti sve dok se ne steknu adekvatni uvjeti i da hafiza Ilma, džemat, medresa, bihaćki medžlis i muftijstvo sigurno zaslužuju da se svečanost hafiske dove pripremi onako kako dolikuje jednom takvom povodu.

Hafiza Ima Ogrešević je rođena 2001. godine u Bihaću. Osnovnu školu je završila u rodnom mjestu u Brekovici, a 2020. godine medresu je završila sa prosjekom 5.0 i upisala Fakultet za računarske nauke i inžinjering na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Učesnica je brojnih vjerskih programa na kojima se učio Kur'an, a svoju školu - medresu je predstavljala na brojnim takmičenjima i smotrama znanja. Ona je prva hafiza, žena, u Medžlisu IZ Bihać i 6. kandidat muftije hafiza Mehmed-ef. Kudića koja je položila hifz.

© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H