Novembar 28, 2020

Održana sjednica Savjeta za administrativna pitanja Muftijstva bihaćkog

Sjednica Savjeta za administrativna pitanja Muftijstva bihaćkog održana je u Sali Muftijstva bihaćkog u Bihaću. Sjednicom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a ovo tijelo čine predsjednici medžlisa Islamske zajednice sa prostora ovog muftijstva.

Na ovoj sjednici su tematizirane brojne važne teme iz domena nadležnosti ovog tijela i rada izvršnih odbora medžlisa. Svi prisutni su iznijeli trenutno stanje u poslovanju svakog od medžlisa, a kroz svoja obraćanja članovi Savjeta su predstavili kratki izvještaj aktivnosti iz svakog medžlisa, kao i stanje budžeta, vakufa, te aktivnosti na kojima trenutno rade.

Na sastanku je konstatovano da većina medžlisa posluje pozitivno i unapređuje svoje poslovanje. Razgovarano je o saradnji predsjednika sa predsjednicima džemata i blagajnicima, te džematskim odborima. Posebno je naglašena nužnost usklađivanja normativnih akata medžlisa sa normativnim aktima države BiH i Islamske zajednice, što je većina medžlisa već završila. Sa druge strane, muftija Kudić je stavio poseban akcenat na nužnost poštivanja normativnih akata, na kvalitetnom i transparentnom vođenju administrativno-pravne dokumentacije, te dostavljanja redovnih izvještaja višim instancama Islamske zajednice. Muftija je najavio da je formirao tim koji će biti podrška predsjednicima, sekretarima i blagajnicima u medžlisima, koji će imati pristup dokumentaciji i koji će pružati savjete i sugestije radi što kvalitetnijeg vođenja dokumentacije svakog medžlisa. Rukovodilac službe za administrativno-pravna i finansijska pitanja Sabahudin-ef. Begić je predstavio plan rada tog tima i obavijestio prisutne o dinamici djelovanja istog.

Članovi Savjeta su izrazili zabrinutost zbog velikog iseljenja našeg naroda iz svojih džemata u zemlje Zapadne Evrope, gdje održivost manjih i srednjih džemata postaje svakim danom sve više upitna. Muftija je posebno apelovao na članove Savjeta da ulože dodatni napor kako ne bi došlo do zatvaranja džemata. Također su se osvrnuli na materijalni status imama i konstatovali da je neophodno u kontinuitetu poboljšavati uslove za što bolji status imama i da se fokus u narednom periodu treba staviti na poboljšanju statusnih pitanja imama i njihovih primanja, koja su, kako je konstatovano, među najnižim primanjima u našoj zemlji. Istakli su da je od ključnog značaja zaštita vakufske imovine i kvalitetno korištenje vakufa, što su ocijenili kao veliku šansu za Islamsku zajednicu u cjelini.

Muftija se zahvalio predsjednicima medžlisa na podršci brojnim aktivnostima i izdvajanjima iz budžeta medžlisa za sanaciju štete prouzrokovane ekonomskom stagnacijom zbog pandemije koronavirusa. Većina medžlisa je našim džematlijama koji su ostali bez posla ili onima koji su u stanju socijalne potrebe pružili podršku i izdvojili značajna sredstva kako bi im olakšali njihove životne tegobe s kojima su se suočili.

Na kraju sjednice, vojni imam u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću Enver-ef. Merdić je predstavio projekat vojnog muzeja 5. korpusa Armije R BiH, za kojeg je 21.10.2020. godine, na godišnjicu osnivanja 5. korpusa,  postavljen kamen temeljac i obezbijeđena značajna finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta. Predsjednici medžlisa su obećali da će u svojim medžlisima promovisati važnost ovog projekta i dati konkretnu finansijsku podršku zajedno sa Muftijstvom za izgradnju muzeja slavnom 5. korpusu.

© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H