Januar 28, 2021

Ministar Ramić obećao pomoć povratnicima u Bosanskoj Kostajnici nakon zemljotresa

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je posjetio Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice i razgovarao sa ministrom Edinom Ramićem. Ministar Ramić je najavio pomoć povratnicima u Bosanskoj Kostajnici nakon snažnog zemljotresa 29. decembra 2020. koji je pričinio materijalnu štetu.


"Zajedno sa svojim saradnicima posjetio sam Medžlis Islamske zajednice Bosanska Kostajnica, sastao se s glavnim imamom i Izvršnim odborom Medžlisa, te obavio razgovor sa načelnikom Općine Kostajnica Nikolom Janjetovićem. Zemljotres je bio veoma snažan nakon čega je nastala velika uznemirenost cijelog stanovništva. Pored nekoliko povrijeđenih, ljudskih žrtava, Bogu hvala, nije bilo. Međutim, materijalne štete su zaista velike. Na džamiji i munari su vidna oštećenja. Slična je situacija sa zgradom Medžlisa. U stalnom smo kontaktu sa našim predstavnicima u Bosanskoj Kostajnici i pratimo stanje, pogotovo stanje povratnika. Zahvalan sam na interesu ministra Ramića da odmah pomogne koliko je to u ovom momentu moguć", kazao je muftija Kudić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će izdvojiti, kako su naveli, finansijska sredstva za pomoć stanovništvu.

"Proteklih dana smo pratili situaciju u povratničkim zajednicama o načinjenoj šteti prouzrokovanu zemljotresima, najteže je u Bosanskoj Kostajnici. Odmah ćemo pomoći koliko je to moguće, a nakon što se završe sve procjene šteta pomoći ćemo značajnije. Sa muftijom Kudićem smo dogovorili podršku gdje je trenutno najpotrebnija, dio sredstava ćemo doznačiti i Općini Kostajnica. Teško je gledati slike razrušenih objekata, ali što je najvažnije u ovom momentu da nije bilo ljudskih žrtava. Povratnicima ćemo pomoći, pozdravljamo pojedince i institucije koje su već pritekle u pomoć, pozivamo druge da učine isto", zaključio je Ramić

Ministar Ramić i muftija Kudić su razgovarali i o drugim projektima koji će biti realizirani za potrebe vjerske zajednice koja pripada Muftijstvu bihaćkom, saopćili su iz Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice FBiH.

Izvor: KLIX.BA

© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H