Februar 03, 2023

Održana kulturno-vjerska manifestacija "Musalla 2021" u Sanskom Mostu

Klanjanjem džume namaza na musalli sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu u petak, 30. jula 2021. je okončana ovogodišnja vjersko kulturna manifestacija „Musalla 2021“ koja je trajala pet dana. Džuma-namaz predvodio je izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Senaid-ef. Zajimović, direktor Vakufske direkcije BiH.

Centralnom događaju ovogodišnje manifestacije prisustvovao je i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, direktor medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu prof. Zuhdija Handanović, premijer Vlade USK Mustafa Ružnić, načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, te veliki broj zvaničnika Islamske zajednice i društveno političkog života Unsko sanskog kantona i Općine Sanski Most, te mnogobrojne džematlije iz cijele Bosne i Hercegovine.

Već po tradiciji, manifestacija je započela u jutarnjim satima okupljanjem učesnika ispred Hamzibegove džamije, te defileom bajraktara i učesnika manifestacije kroz centar grada. Dešavanja su se potom preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu.

Učesnici su obišli spomenik osmanskim vojnicima poginulim tokom bitke za kamengradsku tvrđavu koja se odigrala 1463. godine, gdje su održani prigodni programski sadržaji te proučena dova za pale šehide.

Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka, što je također, sastavni dio manifestacije. I ove godine prodefilovao je veliki broj bajraktara iz svih sanskih džemata, a za najljepši izabran je bajrak džemata Mehmed Alagić iz Fajtovaca, dok je za najbolje obučenog i opremljenog bajraktara proglašen Mersih Bajrić iz džemata Zdena, a koji je bio u pratnji sinova obučenih u tradicionalnu narodnu nošnju. Ove godine je za najljepše ukrašenu i opremljenu kočiju odabrana ona koja pripada džematu Demiševci.

Na ovoj svečanosti muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je dodijelio priznanje za najuspješnijeg muallima Medžlisa IZ Sanski Most imamu Senad-ef. Omiću, imamu džemata Zdena. Bajrak Sultana Mehmeda Fatiha, ove godine povjeren je na čuvanje posebnom gostu ovogodišnje manifestacije, a to je ambasador Republike Turske u BiH Sadiku Baburu Girginu, koji je istakao kako mu je posebna čast što ove godine prvi put prisustvuje ovoj manifestaciji.

Na samom početku se obratio glavni imam Medžlisa IZ Sanski Most Mirza-ef. Žerić, koji je govorio o sadržajima ovogodišnje Musalle i njenom značaju za vjerski i kulturni život Sanskog Mosta.

- Džuma namaz je kruna ovogodišnje manifestacije koja je obilovala bogatim i kvalitetnim programskim sadržajima. Na ovaj način muslimani naših prostora njeguju sjećanje na dolazak islama i početak jedne nove civilizacijske ere, kao i na velikog vojskovođu Sultana Mehmeda Fatiha - istakao je Mirza-ef. Žerić.

Prisutne goste je poselamio i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, rekavši da je ova manifestacija vremenom postala prepoznatljiv simbol Sanskog Mosta, ali i identiteta Bošnjaka kao naroda. Značaj „Musalle“ , kao najvažnije vjerske manifestacije na prostorima Unsko sanskog kantona istakao je i premijer Vlade USK Mustafa Ružnić.

Muftija bihaćki, Mehmed efendija Kudić naglasio je značaj Musalle za muslimane Krajine istakavši kako će i u narednim godinama biti nastavljena tradicija njegovanja uspomene na dolazak islama na naše prostore. On je podijelio sadržaj pisma Gazi Enver Osman-paše kojeg je poslao svojoj supruzi Nedžiji u kojoj govori o razlozima njegove borbe na Božijem putu.

"Mnogi su naši borci gazije bili poput Gazi Envere Osman-paše. Bili su na bojnom polju ne očekujući da će nešto materijalno dobiti. Nisu se borili da imaju bolji status da se o njima priča i njhovoj hrabrosti. Jedini razlog jeste njihova odlučnost da brane svoj din, svoju domovinu i svoj narod. Naša je obaveza da pričamo o našim borcima, o komandantima o generalima, o generalu Mehmedu Alagiću, o generalu Izetu Naniću i generalu Atifu Dudakoviću i svima koji su bili poput gazije Enver Osman-paše." - rekao je muftija Kudić

Nakon obraćanja zvanica uslijedilo je klanjanje džuma namaza na lokalitetu Musalle Sultana Mehmeda Fatiha, a hutbu je održao i džuma-namaz predvodio hafiz dr. Senaid-ef. Zajimović. On je govorio o plemenitoj ideji Mehmeda Fatiha kada je krenuo u osvajanje Bosne.

"Mehmed Fatih nije onaj klasični osvačaj zemlje i teritorija, on je osvajač ljudskih srca i njegova ideja dolaska u Bosnu je ispunjena plemenitošću i dobrim namjerama. Došao je da oslobodi ljude i tim povodom je fra Anđelu Zvizdoviću i Franjevcima dao čuvenu ahdnamu u kojoj garantuje slobodu i ljudska prava svim ljudima." - poručio je hafiz dr. Zajimović.

Ovogodišnja Musalla je imala brojne sadržaje koje su uključivale promociju knjige hafiza Halila-ef. Mehtića pod nazivom „Sloboda robije“, koncert duhovne muzike i sevdaha Armina Muzaferije uz specijalnog gosta hafiza Aziza Alilija, Večer Kur'ana uz hafize iz Turske, Irana i BiH na kojoj je predavanje održao hafiz Ammar Bašić i drugi bogati i vrijedni sadržaji ovogodišnje Musalle.

Manifestacija “Musalla” njeguje prvi susret građana Bosanske Krajine sa islamom, koji je na ove prostore donio Sultan Mehmed Fatih. On je na mjestu današnje musalle klanjao džuma-namaz neposredno nakon bitke za kamengradsku tvrđavu što je označilo dolazak islamske civilizacije, kulture i načina života na ove prostore.

Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i minber iz 15. vijeka i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluostrva.

© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H