Oktobar 16, 2021

U Cazinu održan seminar o mektebskoj nastavi

Uprava za vjerske poslove, zajedno sa ostalim organima i institucijama Islamske zajednice, već nekoliko godina organizira manifestaciju "Dani mekteba", koja ima za cilj prezentirati ulogu i značaj mekteba našim džematlijama i društvu u cjelini, ali i ponuditi stručnu pomoć muallimima, kako bi misiju poučavanje naše djece vrijednostima islama što uspješnije realizirali.

U tom kontekstu je u četvrtak, 7.10.2021. godine u amfiteatru medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu održan seminar o mektebskoj pouci za glavne imame i muallime sa područja Muftijstva bihaćkog.

Moderator ovog seminara i rukovodilac  Službe za vjerske poslove Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić je na samom početku se zahvalio direktoru medrese prof. Zuhdiji Handanoviću na gostoprimstvu, te predstavio teme i program seminara i najavio obraćanje domaćina, muftiju bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića.

„Mekteb je za muslimane najobuhvatnija i najdominantnija odgojno-obrazovna ustanova. Pored toga što kroz mektebsku nastavu polaznici usvajaju vjersko obrazovanje, on je u prošlosti, a i danas, bio više od toga. Za uspješan mekteb bitni su mnogi faktori kao što su udžbenici, nastavni planovi i programi, adekvatne mektebske prostorije, ali se svi slažu da je jedan faktor najvažniji – muallim. Pored muallima, presudnu ulogu imaju i glavni imami koji su zaduženi da nadziru rad muallima. Važno je organizirati stalne edukacije za muallime i praviti tematske sastanke o vjerskoj pouci i stalno razmjenjivati iskustva i napredne ideje. Odgovorno tvrdim da je zanemarivanje mektebske pouke grijeh, jer se zanemaruje prilika da se vrijednosti naše vjere prenesu na mlađe naraštaje.“ – poručio je u svom obraćanju muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Nakon muftije Kudića prisutnima se obratio Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH. On je poseban naglasak u svome obraćanju stavio na značaj dobre pripreme muallima za mektebsku nastavu, te istakao važnost direktnog i neposrednog kontakta u odgoju i obrazovanju u sklopu mekteba.

„Na početku nove mektebske godine, a u sklopu dana mekteba, koristimo priliku da se susretnemo sa neposrednim realizatorima mektebske nastave - našim muallimima, koji zajedno sa djecom i roditeljima čine taj važan pedagoški trougao. U vrijeme pandemije smo ušli sa novim nastavnim planom i programom i novim ilmihalima, a sada je naš osnovni cilj da našim muallimima pružimo svu neophodnu podršku, a svi mi u strukturi Islamske zajednice imamo za cilj da pomognemo društvu u odgoju i obrazovanju čestitih ljudi. Sigurni smo da brojni bračni parovi žele čestito i dobro odgojeno potomstvo, a mi u Islamskoj zajednici se trudimo da im u tome pomognemo i kroz mektebske sadržaje.“ – istakao je direktor Smajlović.

Izlagači na ovom seminaru su bili voditelj odjela za mekteb i mlade pri Upravi za vjerske poslove dr. Enes Svraka, glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša mr. Ismet-ef. Mustedanagić, te muallimi iz Bihaća i Cazina; Aldin-ef. Adilović i Omer-ef. Kovačević. Veoma zapažena i korisna izlaganja su prisutni mogli čuti od pomenutih izlagača o ciljevi i promociji mektebske pouke, o primjeni nastavnog plana i programa u mektebu, o iskustvima u korištenju novih ilmihala, te o iskustvima sa pedagoškom dokumentacijom.


Nakon svih izlaganja uslijedila je veoma produktivna i sadržajna diskusija od strane glavnih imama i muallima, te su predstavnici Uprave odgovorili na određena konkretna pitanja i dileme, a završnu dovu je proučio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H