Februar 03, 2023

Cazin: Otvorena nova džamija u Pećigradu

U pristustvu nekoliko hiljada vjernika, velikodostojnika Islamske zajednice, predstavnika Izvršne i zakonodavne vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Cazina, u cazinskom džematu Pećigrad, otvorena je novosagrađena džamija. Kako je u svom izlaganju naglasio imam ovog džemata Vahid-ef. Ljubijankić, nakon više od 200 godina, ovaj džemat je sagradio novu džamiju, dok su staru džamiju koja se nalazi unutar zidova starog grada u kojem je stolovao Hasan-aga Pećki, redovno adaptirali i brinuli o njoj dok se nije pojavila potreba i inicijativa za izgradnju nove džamije.

Predsjednik građevinskog odbora Amir Beganović je predstavio finansijski izvještaj i konstatovao da džamija ima 1200 m iskoristivog prostora i da je njena izgradnja koštala 1.315.000 KM, uz veliko zalaganje brojnih izvođača koji su kroz svoj rad donirali značajna sredstva. On se posebno zahvalio rukovodstvu Medžlisa IZ Cazin na velikom angažmanu u dobijanju donacije od 536.000 KM od naših prijateja iz Kuvajta.

Obraćajući se prisutnima, glavni imam Medžlisa IZ Cazin se zahvalio Vakufskoj direkciji i Bejtu-z-zekat – vladinoj instituciji države Kuvajt, koji su uložili gotovo pola sredstava u izgradnju ove džamije, ali i džematlijama i prijateljima ovog džemata.

„1996. godine je otvorena prva cazinska džamija poslije rata u džematu Puškari. Danas otvaramo džamiju u Pećigradu kao tridesetu cazinsku džamiju koja je ovorena u ovom medžlisu nakon rata. Ovo je i prva džamija za koju smo dobili značajna sredstva za izgradnju od neke strane organizacije. Sve dosadašnje džamije u Cazinu je napravio naš narod. Svakako, koristim priliku da se zahvalim našoj Vakufskoj direkciji i direkciji „Bejtu-z-zekat“ iz Kuvajta i nadam se da ćemo uskoro imati priliku da ugostimo predstavnike ove obje direkcije u našem Cazinu i da im se zahvalimo na podršci u izgradnji džamije u Pećigradu i siguran sam da će biti ponosni i na ovaj svoj vakuf, ovu našu ljepoticu.“ – poručio je glavni imam Mujakić.

Prisutnim vjernicima iz cijele Bosne i Hercegovine su se obratili i premijer i predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i Razim Halkić, te gradonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević.

Prelijepim ilahijama, hor Medžlisa IZ Cazin je proučio ilahiju, a turski vojni orkestar Mehter je izveo nekoliko izvedbi među kojima je bila i čuvena pjesma „Šehidski rastanak“.

Svoju radost ovim povodom je iskazao i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Čestitao je džematlijama i zahvalio se donatorima. Iskazao je posebno poštovanje prema izaslaniku reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajloviću i posebno se zahvalio ambasadoru republike Turske u Sarajevu Sadik Babür Girginu i konzulu R Turske u Banjaluci Ouzu Kiliču, što su uveličali ovaj događaj svojim prisustvom.

„Mi u Bosni i Hercegovini, a posebno u Bosanskoj Krajini gradimo, održavamo i čuvamo naše džamije. Džamija je simbol slobode, jer u njima iskazujemo svoju potpunu pokornost i potpunu predanost samo dragom Bogu. Mi se u džamijama posebno sjećamo našeg miljenika Muhammeda, a.s., koji je rekao da je čovjek Bogu najbliži kada je na sedždi. I šta god čovjek radio i koliko god uspjeha u životu postigao, mora Bogu na sedždu pasti. Kada insan dostigne najveće visine u nauci, tehnologiji i napretku, prije svega i poslije svega treba Gospodaru na sedždi zahvaliti. Prve Kur'anske riječi su „Ikre – uči“, a posljednja riječ u ovoj suri je „fesdžud vakterib – učini sedždu i Gospodaru se približi“. Džamije se nazivaju i mesdžidima, tj. mjesta gdje se sedžda obavlja i zbog toga su džamije Bogu najdraža mjesta i zbog toga su i vjernicima džamije najdraža mjesta, koje evo gradimo, održavamo i brinemo o njima.“ – rekao je u svom obraćanju muftija hafiz Kudić.

Izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na ovoj svečanosti je bio Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove. On je prenio selame, riječi podrške i čestitke reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i njegovu čestitku povodom Nove 1444. hidžretske godine. Smajlović je istakao da su džamije Božije kuće u kojima se ovjerava kvaliteta ljudskoj života na ovom svijetu.

 „Čestiti čovjek i svako ljudsko biće na ovaj svijet dolazi sa čistom vjerom. Tokom svoga života ima priliku da se ovjeri kvalitetom, čineći dobra djela. I kada čestiti čovjek nosi vjeru u svom srcu, ma gdje bio, on radi dobra djela i u ovom slučaju, vidite, gradi Allahove kuće  - džamije na zemlji. I kada god uđemo u bilo koju Allahovu kuću – džamiju, znajte da smo tada u gostoprimstvu uzvišenog Allaha, d.š. Želim posebno da se obratim našim sestrama, majkama i našoj mladosti. Čuvajte vrline u sebi i nemojte se stidjeti onoga što je naše vjersko, nacionalno i tradicionalno obilježje identiteta. Posebno vodite brigu o stidu. Kada se stid izgubi onda čovjeku sve postaje nevažno i čini sve što mu na um padne.“ – zaključio je efendija Smajlović.

Džamiju je otvorila Munire Bajramović, a donaciju za džamiju od 50.000 KM ovim povodom je donirao njen sin Esed Bajramović i džematlija ovog džemata Edin Džananović.

Nakon podne namaza, delegacija Islamske zajednice na čelu sa Ismail-ef. Smajlovićem i muftijom hafizom Mehmed-ef. Kudićem, te turskim ambasadorom g. Girginom je obišla stari grad Pećigrad i posjetili su staru džamiju koja je sagrađena 1768. godine. Prethodno su posjetili medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu.

 

© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H