Decembar 07, 2022

Muftija Kudić prisustvovao druženju Bošnjaka u Veroni

Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji je formirana krajem 2019. godine i do sada u njenom sastavu djeluje nekoliko džemata, a džemat „Nur“ u Veroni je jedan njih. S obzirom da je Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji tek u povoju, vrijedni glavni imam ove zajednice Ahmed-ef. Tabaković nastoji svojim aktivnostima obuhvatiti sve džemate u Italiji.

 „Džemat Verona je jedan od tri konstituirajuća džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji. U prethodnoj godini, hvala Bogu, uspjeli smo završiti kupovinu vlastitih džamijskih prostorija. Sve aktivnosti se realizuju u tom prostoru redovno kada ja lično boravim u Veroni. Također, neke aktivnosti koje je moguće izvesti online, to činimo redovno. Na džematskom spisku je oko četrdeset porodica iz cijele regije Veneto. U ovom džematu imamo tridesetoro djece u mektebu i svakim danom se naša zajednica u Veroni, ali i u cijeloj Italiji, širi, broj članova povećava i svakim danom se rađaju nove ideje i novi projekti.“ – izjavio je Ahmed-ef. Tabaković, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

Tako je u džematu Verona u nedjelju, 18. septembra 2022. godine održano druženje sa džematlijama, a gost predavač je bio muftija bihaćki hafiz Mehmede-ef. Kudić.

„Ove nedjelje imali smo priliku ugostiti cijenjenog muftiju bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića. Od njega smo čuli mnogo lijepih poruka, ali također imali priliku razmijeniti neka iskustva i otvoreno razgovarati o našim projektima i našim vizijama u Italiji. Veliki broj džematlija u Veroni je porijeklom iz Bosanske Krajine, pa je bila prilika da se razgovara i o stanju vjerskog života na prostoru Muftijstva bihaćkog. Drago nam što ćemo i u narednom periodu nastaviti aktivno sarađivati sa cijenjenim muftijom i Islamskom zajednicom na prostoru naše Bosanske Krajine. S obzirom da smo veoma mlada zajednica, vrlo vrijedno iskustvo nam je prenio cijenjeni muftija Kudić iz njegovog iskustva osnivanja džemata u Njemačkoj prije tri decenije.“ – rekao je glavni imam Tabaković.

Nekoliko puta je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić  imao priliku razgovarati sa glavnim imamom i i džematlijama Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji i na razne načine je bio uključen u brojne projekte koji su realizirani, ali i one koje su u fazi realizacije.

„Ovo je mlada zajednica i po uzoru na formiranje i djelovanje naših džemata diljem Evrope i svijeta, važno je da pružimo. Drago mi je da sam svjedočio brojnim pozitivnim pričama razvoja džemata u Veroni, čiji su članovima najbrojniji sa područja Bihaćkog muftijstva. Drago mi je da su to džematlije koji su članovi i u matičnim džematima u Bosni i Hercegovini. Važno je pružiti podršku i glavnom imamu Ahmed-ef. Tabakoviću, obzirom na obimnost posla i broju džemata u kojima djeluje.  Također, cijenjena muallima Belkisa Džehverović dala je veliki doprinos u podučavanju djece i organizaciji brojnih aktivnosti u ovom džematu. Skrenuo sam cijenjenim džematlijama pažnju i na poruku reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića, da se drže zajedno, da čuvaju džemat i da grade dobre odnose sa onima s kojima dijele zajednički prostor. Smatram da je naša kolektivna obaveza da našim ljudima, koje nažalost nismo uspjeli zadržati u našoj domovini, pružimo podršku da u svojim džematima u dijaspori razvijaju dodatni osjećaj pripadnosti svojoj vjeri din-i islamu, prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini i da budu korisni članovi društva u kojima žive, rade i djeluju.“ – poručio je muftija Kudić.

© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H