Decembar 07, 2022

Bihać: Voditelji projekta "Pod nebom vedre vjere" u posjeti kod muftije Kudića

Naučno-istraživački, edukativni i izložbeni projekat "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne", a u okviru dvojezične web platforme i multimedijalne izložbe koja će biti predstavljena naredne godine, je jedan od posebno značajnih projekata Islamske zajednice. Ovaj projekat sadrži 23 sekcije i na desetine saradnika iz raznih oblasti i regija u Bosni i Hercegovini i Sandžaku.

S tim u vezi je dr. Aida Abadžić-Hodžić, autorica koncepta i voditeljica istraživačkog projekta sa svojim saradnicima, posjetila muftiju bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, te njemu i njegovim saradnicima predstavila ovaj generacijski projekat Islamske zajednice. Njihova posjeta muftiji Kudiću dolazi u vrijeme kada ovaj tim boravi u višednevnoj radnoj posjeti Muftijstvu bihaćkom, gdje obilaze značajne objekte i lokacije, te prikupljaju informacije i sadržaj o bogatom kulturno-historijskom i duhovnom naslijeđu Bosanske krajine.

"Ovo je pionirski naučno-istraživački projekat kojeg je inicirao Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini s ciljem da na multidisciplinaran i interdisciplinaran način predstavi prošlost i sadašnost kulture islama u Bosni i Hercegovini. U projekat su uključeni stručnjaci iz brojnih oblasti društvenih i humanističkih nauka. Ovaj projekat će trajati dvije godine i bit će krunisan jednom izložbom koja će predstaviti rezultate našeg istraživačkog rada. Već nekoliko decenija u Islamskoj zajednici se intenzivno govori o potrebi postojanja Muzeja za islamsku kulturu u Bosni i Hercegovini. Nadam se da je ovaj projekat nukleus budućeg muzeja za islamsku kulturu. Ovaj projekat ima svoju naučno-istraživačku, edukativnu, ali i promotivnu dimenziju. Cilj nam je da ovaj projekat predstavimo učenicima osnovnih i srednjih škola, na visokoškolskim ustanovama i široj publici koja bi trebala više spoznati o islamskoj kulturi u našoj zemlji. Sretna sam da smo ovaj projekat danas detaljno predstavili cijenjenom muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću, te smo zajedno razgovarali o ishodima projekta i njegovom značaju za Islamsku zajednicu i islam u cjelini. Zahvalna sam mu na velikoj podršci i istinskom razumijevanju za ovaj projekat, kao i kolegi mr. Suadu Mahmutoviću, kojeg je cijenjeni muftija predložio za saradnju na ovom projektu." - izjavila je prof. Abadžić-Hodžić.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudiće je iskazao svoje zadovoljstvo ovim projektom, te se zahvalio delegaciji na posjeti i na detaljnoj prezentaciji.

"Želim iskazati svoje veliko zadovoljstvo što je Islamska zajednica pokrenula ovakav jedan projekat. Naša zemlja je raskršće različitih kultura, te je ovaj prostor dokazao da se može zajedno živjeti i pored različitosti i da to iskustvo bogatstva različitosti je danas potrebno cijeloj Evropi više nego ikada. Poseban doprinos tome je dala islamska kultura i civilizacija i islamsko poimanje života ljudi na ovom svijetu. Drago mi je da ćemo i mi sa Bihaćkog muftijstva aktivno učestvovati u kreiranju ovog sadržaja. Ovo je generacijski projekat koji nama i našim potomcima pruža cjelovitu sliku o vrijednostima koje baštinimo u našoj domovini, kao što je od velike važnosti da sve ono lijepo, dobro i plemenito predstavimo Evropi i cijelom svijetu. Često smo prinuđeni da se branimo i da pravdamo stavove i postupke pojedinaca u ime islama u svijetu, a ovaj projekat je važan da predstavi nas i naše vrijednosti u izvornom obliku, dokumentovano i naučno utemeljeno. Drago mi je da je naš reisu-l-ulema i Rijaset IZ u BiH povjerio ovaj projekat upravo prof. Aidi Abadžić-Hodžić i njenom timu, jer sve što su do sada uradili i što planiraju uraditi govori o tome da će ovaj projekat, ako Bog da, uspješno završiti." - poručio je muftija Kudić.

U pratnji prof. Abadžić-Hodžić je bio producent izložbe Mirza Hasanefendić, asistent za administrativne poslove Lejla Bektaš, saradnica za medijsko predstavljanje Lamija Hasanefendić, član istraživačkog tima mr. Suad Mahmutović. Prijemu je prisustvovao i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić.

U narednom periodu slijedi prezentacija ovog projekta široj javnosti, a svi zainteresirani mogu pratiti napredak ovog projekta putem internet stranice www.iskustvobosne.ba i putem društvenih mreža koje se redovno ažuriraju.

© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H