Februar 03, 2023
IPF

Svečanost godišnjice i promocije diplomanata i magistranata Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću

Svečanost povodom 27. godišnjice od osnivanja i 20. promocije diplomanata i magistranata Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, upriličena je danas, 23.12.2022. Ovom prilikom je promovisano 34 diplomanta dva odsjeka; odsjeka za islamsku vjeronauku i odsjeka za socijalnu pedagogiju i duhovnu skrb i jedan magistrant. Na prijedlog dekana ove ustanove, nastavno-naučno vijeće je dodijelilo posebno priznanje za nesebičnu podršku u osnivanju, razvoju i jačanju Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, kao i za uvođenje nastavnog predmeta islamske vjeronauke u sistem obrazovanja Unsko-sanskog kantona, dugogodišnjem rukovodiocu vjersko-prosvjetne službe Islamske zajednice mr. Muharem-ef. Omerdiću.

„23. decembar je najvažniji dan u historiji našeg fakulteta. Ovaj dan je poseban i po tome što promoviramo 20. generaciju diplomanata i magistranata, te što se susrećemo sa zaslužnim ljudima za uspješno funkcionisanje ove ustanove i na prigodan način im se zahvalimo. Koristim priliku da čestitam diplomantima i magistrantima, te njihovim nastavnicima i roditeljima na velikom postignuću i želim im još mnogo uspjeha u njihovom životu. Ova ustanova je kao i sve druge prolazila kroz različite etape sazrijevanja. Danas možemo kazati da imamo ustanovu koja je na ponos Islamske zajednice, Univerziteta u Bihaću i cijelog društva. Ispred nastavnika i zaposlenika, obećavam da ćemo raditi naporno i predano da ova ustanova svakim danom bude bolja i kvalitetnija i na ponos svima onima koji su dio ove ustanove na bilo koji način." - izjavio je dekan Hodžić.

Dekan Hodžić je uručio posebno priznanje mr. Muharem-ef. Omerdiću, koji je u Islamskoj zajednici obavljao najznačajnije dužnosti i bio okosnica skoro svih vjersko-prosvjetnih aktivnosti koje je vodila Islamska zajednica u proteklih 30 godina.

„Čast mi je velika što je rukovodstvo ovog fakulteta prepoznalo moje zalaganje i tim povodom mi uručili ovo priznanje. Veliko poštovanje sam uvijek njegovao prema ljudima koji su bili nosioci vjerskog života na prostoru Muftijstva bihaćkog, prije svega prema nekadašnjem muftiji Hasan-ef. Makiću. Zajedno smo stvarali pretpostavke za otvaranje naših obrazovnih ustanova i danas sam sretan što smo bili u pravu da je osnivanje tadašnje akademije, a danas Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, bila nužnost i da je već sada ovaj fakultet opravdao svoje postojanje. Zahvaljujem cijenjenom dekanu, obrazovanom, čestitom i veoma sposobnom rukovodiocu, te njegovim saradnicima, a prije svega sadašnjem muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću, na ovom priznanju i velikoj časti koju su mi ukazali. Siguran sam da će nastaviti sa pozitivnim kursom i u budućem djelovanju.“ – rekao je mr. Omerdić.

Ističući svoj ponos i zadovoljstvo kada god posjeti ovaj fakultet, rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović je naglasio da je ova ustanova jedan od važnih stubova Univerziteta u Bihaću.

„Ovom promocijom započinjemo ovogodišnji ciklus promocija diplomanata, magistranata i doktoranata na našem univerzitetu. Sa posebnom pažnjom gledamo na naš Islamski pedagoški fakultet u sklopu Univerziteta u Bihaću. Iako je osnivač Islamskog pedagoškog fakulteta Sabor Islamske zajednice, odnos kojeg gradi uprava ovog fakulteta sa Rektoratom Univerziteta u Bihaću pokazuje visok stepen poštovanja i saradnje.“ – naglasio je rektor Islamović.

Prisutnima se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je u svojstvu predsjednika Upravnog odbora ovog fakulteta istakao da je zadovoljan radom i zalaganjem, kako rukovodstva i nastavnog osoblja, tako i studenata ovog fakulteta. Osvrnuo se i na ulogu koju je imao mr. Muharem-ef. Omerdić u afirmaciji ovog fakulteta i Islamske zajednice u cjelini.

„Bogu smo zahvalni na prilici da naše ustanove poput Islamskog pedagoškog fakulteta ima priliku da učestvuje u odgoju i obrazovanju naših studenata. Odsjeci koji djeluju na ovom fakultetu su opravdali svoje postojanje, te se nadamo da ćemo u narednom periodu proširiti lepezu ponude za one oblasti koje nisu zastupljene, a za koje ovaj fakultet ima kapaciteta i spremnosti da ih inkorporira u svoj sistem. Posebno mi je drago da smo danas ugostili mr. Muharema-ef. Omerdića, koji je svojim djelovanjem u Islamskoj zajednici bio sudionik, kreator i realizator najvažnijih projekata koji su danas stub djelovanja Islamske zajednice.“ – poručio je muftija Kudić.

Predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je bio dr. Ekrem Tucaković, voditelj Odjela za visoko obrazovanje. On je čestitao svim akterima koji su zaslužni da imamo mogućnost da promoviramo 35 novih svršenika prvog i drugog ciklusa studija na ovom fakultetu.

„Svaki put kada smo u prilici da provomoramo nove diplomante, magistrante i doktorante, smatramo posebno važnim danom za Islamsku zajednicu. Uz čestitke svima, smatram da je važno da svoje znanje i kompetencije stave na raspolaganje zajednici i da budu korisni članovima svoga društva. To je primarna zadaća zbog koje se školuju i zbog koje postoje obrazovne ustanove Islamske zajednice. Rukovodstvo oličeno u dekanu ovog fakulteta i profesorima ima apsolutnu podršku reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i direktora Uprave za obrazovanje i nauku dr. Dževada Hodžića, te se nadam da ćemo i u narednom periodu svjedočiti brojnim uspjesima ovog kolektiva i njihovih studenata.“ – poručio je dr. Tucaković.

Ovo je bila prilika da se nagrade najbolji studenti, pa je s toga dobitnica zlatne plakete sa prosjekom ocjena 9,53 Amela Balić, dok će srebrena i bronzana plaketa ostati u rukama Nudžejne Vojić i Ernese Velagić. Magistrant Amir Đulić je dobitnik zlatne plakete kao najbolji student II ciklusa. Studenti Najla Pajić, hafiz Ahmed Delić, Azra Bosnić, Melisa Mujić i Amina Dizdarević, dobitnici su priznanja za najbolje studente godine i odsjeka kojeg pohađaju.

„Danas smo bili svjedoci jednog izuzetno lijepog događaja na našem fakultetu. Mnogo je prepreka na putu ostvarenja znanja i akademskih titula, ali je najvažnije da vjeruješ u svoj uspjeh i da uložiš maksimalan trud da to i ostvatiš. Danas smo svjedoci da je uloženi trud zaista vrijedan samo ovog osjećaja, a da ne govorim koliko nam otvara puteva i šansi za našu budućnost. Planiram upisati drugi ciklus studija, te se i ubuduće planiram baviti socijalnim radom, jer smatram da je ovo veoma plemenito zanimanje i smatram da socijalni pedagog zavrijeđuje značajniji status u društvu nego li je on sada.“ – izjavila je dobitnica zlatne plakete Amela Balić.

Rate this item
(0 votes)
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H