Februar 03, 2023
IPF

Muharem-ef. Omerdić dobitnik posebnog priznanja Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću

Povodom obilježavanja 27. godišnjice svoga postojanja, odlukom nastavno-naučnog vijeća Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, mr. Muharem-ef. Omerdiću dodijeljeno je posebno priznanje za nesebičnu podršku u osnivanju, razvoju i jačanju Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, kao i za uvođenje nastavnog predmeta islamske vjeronauke u sistem obrazovanja Unsko-sanskog kantona, dugogodišnjem rukovodiocu vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, obraćajući se na svečanosti dodjele diploma diplomantima i magistrantima ovog fakulteta je istakao značaj Muharem-ef. Omerdića za Islamsku zajednicu i za njegov doprinos pozitivnim procesima kojim je rukovodio.

„Kao rukovodilac vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice, svi važniji procesi prije i poslije agresije na našu zemlju, su koordinirani i realizirani preko Muharem-ef. Omerdića. Dobre naravi i isparvnog mišljenja, uspjevao je od nemogućeg napraviti moguće. Uvijek je predano radio, podsticao na obrazovanje i imao ruzumijevanja za mnoge imame, vjeručitelje, studente i učenike. Islamska zajednica može biti ponosna što je imala Muharem-ef. Omerdića na tako važnoj poziciji. Kao  prvi saradnik peterici reisul-ulema u dva različta sistema, prije i poslije rata, uvijek se držao ispravnog kursa. Čestitam mu na ovom priznanju i učim dovu za njegovo zdravlje i dug život.“ – istakao je muftija Kudić.

Inicijator ovog priznanja i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić, nije skrivao svoje zadovoljstvo i sreću što je upravo Muharem-ef. Omerdić dobitnik ovog posebnog priznanja u ovim posebnim danima za ovu ustanovu.

„Sretan sam što je Nastavno-naučno vijeće Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću donijelo jednoglasnu odluku da se dodijeli posebno priznanje mr. Muharemu-ef. Omerdiću. Ovim mi odajemo priznanje jednom od velikana našeg naroda, istaknutom rukovodiocu Islamske zajednice i vrijednom alimu, koji je svojim doprinosom na planu osnivanja, jačanja i promoviranja našeg fakulteta, a posebno predmeta Islamska vjeronauka zadužio sve nas, ali i učinio trajnu sadaku koja će ga pratiti na oba svijeta. Ovo priznanje je dokaz da doprinose naših starijih, kao što su zasluge Muharem-ef. ne zaboravljamo, da se ponosimo njihovim ukupnim angažmanom na naučnom i da'vetskom polju i da ćemo razvijati dostignuća koja su nam stariji ostavili u emanet.“ – izjavio je dekan Hodžić.

I sam Muharem-ef. Omerdić je djelovao sretno i zadovoljno zbog ovog priznanja, prije svega jer je prepoznat njegov doprinos i angažman u kreiranju i realizaciji sistemskih rješenja u vjerskom i  misionarskom djelovanju Islamske zajednice u BiH.

„Rado sam se odazvao pozivu dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudinu Hodžiću da primim ovo priznanje, koje mi je samo po sebi bilo značajno, jer sam u tome vidio da još postoje ljudi koji nisu zaboravili moj rad i doprinos koji sam dao kada je u pitanju uvodjenju islamske vjeronauke u osnovne i srednje skole u BiH, a povezano s time i nužnost osnivanja islamskih akademija, odnosno fakulteta za školovanje kadrova za tu namjenu, kojih Islamska zajednica tada nije uopšte imala. Ovaj fakultet u Bihaću mi je prvi odao priznanje, mada sam, možda, u srodna druga dva fakulteta uložio više napora i žrtve. Zahvalan sam dekanu Hodžicu na ukazanoj pažnji i priznanju koje mi je on dodijelio tokom svečanosti u ime Fakulteta, profesora i studenata i na biranim riječima koje je tom prilikom kazao vezano za mene i moj doprinos u radu kao dugogodišnjeg rukovodioca u Rijasetu Islamske zajednice u sektoru vjerskog rada i obrazovanja. Vraćanje vjeronauke u državne škole je jedan od najvećih uspjeha Islamske zajednice u 20. stoljeću, a s time i školovanje kadrova za izvođenje vjeronauke u čemu je IPF u Bihaću za kratko vrijeme postigao sjajne rezultate. Zahvalan sam i cijenjenom muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću na lijepom prijemu i krasnim riječima kojim me je počastio prilikom svoga obraćanja na svečanosti, ali i prilikom moje posjete njemu i njegovim saradnicima.“- poručio je Muharem-ef. Omerdić.

Rate this item
(0 votes)
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H