Oktobar 29, 2020

Sastanak muftije Kudića sa predstavnicima Odjela za saradnju sa nevladinim organizacijama

20.2.2020. - Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u svom uredu u Bihaću je razgovarao sa glavnim koordinatorom Muftijstva bihaćkog za saradnju sa nevladinim organizacijama Abdul-Aziz-ef. Nuspahićem i njegovim saradnicima Mirsad-ef. Spahićem i Nazif-ef. Horozovićem.

Abdul-Aziz-ef. Nuspahić je obavijestio muftiju Kudića o brojnim značajnim projektima koje su do sada realizirali, o stanju pokrivenosti koordinatora po pojedinim medžlisima, te o perspektivi rada ovog sektora unutar Islamske zajednice. Također, pomenuti predstavnici ovog odjela su prenijeli muftiji analize i viđenja djelovanja kroz saradnju sa nevladinim organizacijama. Generalna ocjena u saradnji sa nevladinim organizacijama je ocijenjena kao dobra, uz neke izuzetke s kojima treba nastaviti dijalog i daljne razgovore u cilju približavanja stavova. Kroz ovaj razgovor je bilo riječi i o tzv. "paradžematima" s kojima se također ovaj odjel bavi, te o tendencijama pojedinih predstavnika nevladinih organizacija da preuzmu primat organizacije vjerskog života od Islamske zajednice, što je svakako nerealno i neizvodivo na terenu, a što svakako može donijeti negativne efekte i Islamskoj zajednici i tim organizacijama i pojedincima.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić se zahvalio na brojnim informacijama i idejama za unapređenje rada ovog sektora, te resurse muftijstva stavio na raspolaganje svima koji na bilo koji način žele unaprijediti rad Islamske zajednice i pomoći široj društvenoj zajednici da koristi nevladin sektor u onome što je dobro i korist za sve.

Pri upravi za vanjske poslove Rijaseta IZ-e u BiH djeluje odjel za saradnju sa nevladinim organizacijama.Islamska zajednica je prepoznala šansu saradnje sa nevladinim sektorom i priliku da koordinira sa raznim udruženjima aktivnosti od opšteg značaja kako za članove Islamske zajednice tako i za društvo u cjelosti. Platformu je Rijaset IZ usvojio u decembru 2013. godine i od tada se aktivno kroz organizacione jedinice Rijaseta radi na sistemskom pristupu ovom pitanju. Formiranje tima koordinatora na nivou muftijstava a potom i na nivou medžlisa, važan je korak za dalji sistemski rad i pristup na ovom polju.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Ponedjeljak, 02 Mart 2020 02:04
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H