Decembar 07, 2022

Sutra obilježavanje 30. godišnjice teškog zločina u naselju Alići - Ekići u Bosanskom Novom

U noći sa 22. na 23. juni 1992. godine tridesetak naoružanih vojnika srpske nacionalnosti ušlo je u naselja Alići - Ekići, koji su udaljeni oko 10 km od centra grada Bosanskog Novog. Pri tome su iz kuća istjerali sve stanovnike tih naselja, potom razdvojili djecu i žene na jednu.

Nakon toga im je naređeno da iskopaju jamu, a potom su ih jednog po jednog strijeljali. Tu istu jamu su 1996. godine prekopali, te prema izjavama svjedoka, kosti i posmrtne ostatke bacili u rijeku, tačnije kod ušća rijeke Japre u rijeku Sanu, a potom pripadnici civilne zaštite su iznijeli iz rijeke jedan dio posmrtnih ostataka i odvezli u nepoznatom pravcu. Na lokalitetu jame u kojoj su ubijeni je pronađeno pet tijela ubijenih, a nekoliko kostiju je nađeno ispod mosta sa kojeg su posmrtni ostaci bačeni u rijeku.

U subotu, 25. juna 2022. godine na ovom lokalitetu će biti obilježena trideseta godišnjica od ubistva civila Bošnjaka u naselju Alići-Ekići, a na tom skupu će se obratiti predstavnici Islamske zajednice Bosanski Novi i Muftijstva bihaćkog. Program obilježavanja počinje u 10 sati.

Iz organizacionog odbora pozivaju sve koji budu u prilici da im se pridruže i podijele bol sa porodicama žrtava jednog od najtežih ratnih zločina u Krajini tokom protekle agresije na našu zemlju.

Obiljezavanje Ekici Alici 2022

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Ponedjeljak, 27 Juni 2022 08:48
© 2019 - 2022. Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed by N-H