Oktobar 21, 2020

21.10.1992. godine je odlukom Predsjedništva BiH formiran 5. korpus Armije R BiH. Tim povodom, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je uputio čestitku povodom 28. godišnjice od formiranja 5. korpusa koju prenosimo u cjelosti:

Na ahiret je preselio imam u penziji Zarif-ef. Smajlović i s tim u vezi Medžlis IZ Cazin obavještava javnost o imamskom angažmanu Zarif-ef. i terminu džemaze. Obavijest Medžlisa IZ Cazin prenosimo u cjelosti:

Imami će namaze obavljati na način da mogu obavljati sunete prije farza, a odmah nakon farza učiti dovu, pri čemu se ova preporuka odnosi i na džuma namaz, navodi se u novoj Instrukciji Rijaseta Islamske zajednice koju je danas potpisao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Merjem Kanurić, kćerka dr. Hakije i Enise, je u subotu, 17.10.2020. godine pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH proučila i posljednje stranice Kur'ana Časnog napamet i time stekla časnu titulu hafize Kur'ana Časnog.

Dr. Samir Muminović, ratni hirurg, dugogodišnji direktor kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" i predsjednik gradskog odbora SDA Bihać je sa svojim saradnicima posjetio muftiju bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića.

Gradska džamija u Bosanskom Petrovcu je bila domaćin prve hatme za žene u ovom medžlisu. Dvanaest žena je pred svojoj muallimom Vanesom Hodžić - Hromadžić proučilo cijeli Kur'an napamet. Četiri žene su naučile i sufaru kod iste muallime, a ostale su prethodno naučile sufaru i učile u Kur'anu.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću primio Adnana Bajrića, v.d. direktora JP Aerodrom Bihać. Muftija se zanimao za napredovanje ovog projekta i razgovarao sa direktorom Bajrićem o pretpostavkama koje se trebaju ostvariti da bi ovaj strateški važan projekat za ovaj dio Bosne i Hercegovine bio doveden do kraja.

Džemat Jezerski-Dijelovi ima oko 350 domaćinstava i jedan je od dva džemata koji se nalazi u Jezerskom, Medžlis IZ Bosanska Krupa. Već je javnost imala priliku čuti za aktivnosti ovog džemata na polju vjerske pouke, jer su polaznici ovog mekteba u proteklim godinama redovno učestvovali na svim važnim smotrama znanja i takmičenjima na svim nivoima u Islamskoj zajednici. Vrijedni imam ovog džemata Muhamed-ef. Begić je petnaest godina u ovom džematu i do sada bilježi brojne uspjehe u njegovom imamskom radu.

Bihaćko muftijstvo proteklih dana je bilo domaćin seminarima koje je organizirao Ured za zekat u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim. Seminar je održan u sedam gradova za sve imame sa ovog muftijstva. Predavač na ovom seminaru su bili muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, Vehid-ef. Arnaut, šef Ureda za zekat i mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog.

Iako spada među najljepše krajeve u Bosni i Hercegovini i najugodnije mjesto za život, Bosanska krajina je suočena sa velikim migracijama stranovništva i iseljavanju našeg naroda u zemlje Zapadne Evrope.

Stranica 1 od 44
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H