Maj 12, 2021

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, uputio je bajramsku poruku povom nastupanja ramazanskog bajrama 1442/2021. godine, koju prenosimo u cjelosti

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u petak, 7. maja 2021. godine, posjetio Medžlis IZ Bosanska Krupa i predvodio džuma-namaz u džematu Krupa Centar 2. Muftija je u svojoj hutbi govorio o važnosti 7. maja koji se u Islamskoj zajednici obilježava kao Dan džamija. Osvrnuo se na vrijednost građenja i održavanja džamija, ali je poseban akcenat stavio na džemat i izgradnju džemata sa svim vrijednostima koji nosi ovaj termin.

U povodu niza laži i konstrukcija koje su u posljednje vrijeme iznesene na društvenim mrežama o načinu trošenja sredstava iz fonda Bejtu-l-mal, saopštenjem za javnost se oglasila Uprava za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice, kojeg prenosimo u cjelosti:

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić boravio je u službenoj ramazanskoj posjeti Medžlisu IZ Sanski Most u utorak, 4.5.2021. godine. Muftija je razgovarao sa rukovodstvom medžlisa; glavnim imamom Mirzom ef. Žerićem i predsjednikom izvršnog odbora mr. Nurijom Jakupovićem. Razgovarali su o aktuelnim projektima ovog medžlisa i funkcionisanju vjerskog života, pogotovo u mjesecu ramazanu.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u ponedjeljak, 3.5.2021. godine boravio u službenoj ramazanskoj posjeti Medžlisu IZ Bosanski Novi. Iza ikindije namaza sastao se sa glavnim imamom Mustafom ef. Ihtijarevićem, predsjednikom izvršnog odbora Medžlisa g. Rasimom Dautčehaićem i imamima ovog medžlisa.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je gostovao u ramazanskom programu televizije Islamske zajednice "Bir", u emisiji "Poruka vjere, poruka dobra" i sa urednicom emisije Emirom Musom razgovarao o tome kakva je smisao pokajanja i zašto bi čovjek trebao da se kaje i traži oprost o Allaha, dž.š.. Snimak gostovanja muftije Kudića možete pogledati na ovom linku:

Zamjenik reisu-l-uleme i fetva-i-emin Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof.dr. Enes ef. Ljevaković je u petak, 30.4.2021. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu kazivao hutbu o zekatu. Hutbu prenosi u cijelosti:

Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Bosanski Petrovac je u proteklom periodu realizirao brone projekte od interesa za širu društvenu zajednicu. U sklopu svojih ramazanskih aktivnosti i ove godine je ovaj Odjel organizirao mukabelu za žene koja se realizuje u Gradskoj džamiji u Bosanskom Petrovcu petu godinu za redom. Sa ove mukabele je krenula jedna plemenita inicijativa, a to je da se pripreme iftari za migrante postače koji se nalaze izvan prihvatnih kampova i koji nemaju organizirane obroke, pa samim tim ni iftare.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je posjetio Medžlis IZ Bosanski Petrovac i predvodio treću džumu namaz ovog ramazana u Gradskoj džamiji u ovom gradu.

Povodom obilježavanja Fetha Mekke, Dana džamija i povratničkih džemata, Uprava za vjerske poslove, Muftijstvo bihaćko i Medžlis IZ Velika Kladuša organizirali su program pod nazivom „Povratak u rodno mjesto“, a koji je održan 19. dana ramazana u džamiji džemata Zagrad u Velikoj Kladuši. Programu su prisustvovali muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaeta IZ u BiH Ismail-ef. Smajlovića, a zbog trenutnih epiedioloških mjera, programu je prisustvovao jedan broj imama i nekolicina džematlija.

Stranica 1 od 51
© 2019 Muftijstvo bihaćko All Rights Reserved. Designed By N-H